Rolky: | |
plátky z krůtích prsou silné 2-3cm | 3 ks |
sušená rajčata v oleji | 3 ks (25g) |
ricotta | 50 g |
sůl | dle chuti |
špenát | pár listů |
olivový olej | dle potřeby |
Rajčatová omáčka: | |
šalotka | 1 ks |
olivový olej | dle potřeby |
rajský protlak | 1 lžíce |
loupaná, krájená rajčata | 200 g |
víno | 1/2 dl |
čerstvé bylinky | dle chuti |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Bramborový salát z pečených brambor: | |
drobné brambory | 400 g |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
bílý jogurt | 3 lžíce |
rukola | hrst |
černé olivy | 10 - 12 ks |
pažitka | pár stonků |
Přes týden moc masa nesním, spíše si ho dopřávám o víkendu, a to ze dvou důvodů. Prvním je, že maso není nezbytně nutné jíst tak často, jak si někteří myslí. V dnešní době, kdy si na sociálních sítích projedete profily opravdu širokého spektra uživatelů, zjistíte, že to jde dokonce zcela dobře i bez masa a že tito lidé dokážou na svém zdraví dokonale pracovat v souladu s přírodou. Ano, maso zatěžuje organismus, zejména trávicí ústrojí, ale naopak je také třeba tělu dodávat zdroje výživy, které nenajdete jinde, než v živočišných produktech včetně masa.
Druhý důvod je trochu praktičtější a týká se nakupování. Zatímco čerstvá zelenina při dobrém uskladnění vystačí od víkendového nákupu až do konce dalšího týdne, maso takovou výdrž nemá. Jistě, dá se dnes nakoupit na každém rohu, ale než bych pro něj do toho obchodu došla, zvážím nutnost jeho nákupu z důvodu č. 1.
Musím přiznat, že mě fascinuje, jak lidské tělo funguje a běží si svým tempem a řídí se svými potřebami. Všechno začíná v hlavě, když ty potřeby slyšet nechceme, ono se nám "odvděčí" a ozve se hlasitěji. Přemíra konzumace masa, jak jsem během delší doby zjistila u sebe, mi nedělá úplně dobře. Bílkoviny jsou ve stravě důležité, ale jejich zdrojem není jen maso. Takže se přes týden zaměřuji na rostlinnou stravu, kterou doplňuji tu a tam vejci a sýrem.
Když nadejde víkend, chci si "masové hody" užít, dobře se najíst a neupouštět od zdravého jídelníčku. Proto si dávám převážně libové drůbeží maso. Mám ráda jeho jemnou chuť a navíc je dobře stravitelné. Tenhle recept je vyloženě víkendový, protože mám víc času pro přípravu něčeho složitějšího, co zabere více času v porovnání s dobou, kterou věnuji každý večer přípravě oběda do práce.
1. Krůtí maso lehce rozklepejte. Osolte z obou stran.
2. Rajčata osušte a nakrájejte nadrobno. V misce promíchejte s ricottou a špetkou soli. Na maso položte pár listů špenátu a rozetřete na něj ricottovou náplň. Maso stočte do rolek a převažte provázkem.
3. Troubu předehřejte na 170°C. Rozpalte pánev a rolky ze všech stran opečte, aby se zatáhly. Vložte do trouby a pečte 30 minut.
4. Brambory omyjte a nakrájejte na centimetrové plátky. Propláchněte ve studené vodě a osušte. V míse promíchejte s 1 - 2 lžícemi olivového oleje. Poté brambory rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, posolte.
5. Upečené maso vyndejte, udržujte v teple, a teplotu trouby zvyšte na 220°C. Brambory vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova.
6. Šalotku nakrájejte nadrobno. Na pánev nalijte lžíci oleje a šalotku orestujte dozlatova. Přidejte protlak, asi minutu promíchávejte. Zalijte vínem, přidejte rajčata, osolte, opepřete a povařte.
7. Na talíř naservírujte omáčku, na ni položte rolku. Naservírujte na talíř brambory, přelijte lžící jogurtu, posypte nasekanou pažitkou, překrojenými olivami a rukolou.
Podrobné info: