Pažitka
Název:

Krůtí stehna, pomalu pečená na pivu


Krůtí stehna, pomalu pečená na pivu


Ingredience:
Ingredience:
celá spodní krůtí stehna2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
čerstvý tymián dle chuti
zelená petrželová nať dle chuti
kvalitní pivo dle vlastního výběru500 ml
velká cibule1 ks
Postup přípravy:

Pivo jsem se naučila pít jako stará baba. Někdy tak v 35. V Praze, na nefiltrované Plzni. Do té doby jsem to zkoušela mnohokrát, ale asi nebyl ten správný čas. Dnes si ráda s chutí zajdu do naší Hospůdky na Pastevníku, na hřiště, kterou máme přes cestu. Každý měsíc tady má hospodský Jirka v nabídce speciály Volba sládků a ty mám nejraději. Ráda zkouším pokaždé něco jiného.

Pivo je ale také perfektní surovina do kuchyně. Nevěříte? Vyzkoušejte můj dnešní recept na krůtí stehna, která se budou péct bez vaší pomoci v troubě tak dlouho, až se maso bude rozpadat. Jemné, skvěle dochucené maso, s lahodnou omáčkou.

Do receptu jsem použila právě pivo z Volby sládků, temně hořký ležák z pivovaru Radegast. A právě na něm jsem upekla krůtí stehna.

Další suroviny? Není potřeba příliš kombinovat a přehánět. Z bylinek jsem zvolila zelenou petrželovou nať a čerstvý tymián ze zahrádky.

Krůtí stehna si omyjte, osušte, osolte ze všech stran a opepřete. Dejte je do velkého pekáče s víkem, ideálně litinového.

Posypte bylinkami a podlijte pivem. Do piva přidejte najemno nakrájenou cibuli.

Pečte v troubě vyhřáté na 110-120 °C, asi 6 hodin, až se maso začne úplně rozpadat. Může to být dříve i později. Záleží na velikosti stehen.

Poté přidejte teplotu na 200 °C a dopékejte bez víka asi 15 minut.

Výpek s pivem můžete scedit a zredukovat prudkým varem v hrnci na plotně.

Podávejte ideálně se šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo výborným domácím chlebem. Posypané křupavou cibulkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno