Ingredience (cca 12 tortill): | |
kukuřičná mouka | 2 hrnky |
horká voda | 1 a 1/4 hrnku |
sůl | 1/2 lžičky |
větší brambora uvařená doměkka | 1 ks |
Tortilly patří k základům mexické kuchyně, často se plní nejrůznějšími směsi zeleniny, salsy a sýrů. Musím říct, že mně tortilly chutnají i jen tak pomazané máslem a lehce posolené jak příloha takřka k jakémukoliv jídlu. Pokud vám nějaké zbudou, udělejte si z nich domácí nachos.
Nejdůležitějším a zcela zásadním krokem k úspěchu je použití co nejjemnější kukuřičné mouky, ideálně typ označovaný ve španělštině jako Masa Harina. Dobrým poznávacím znamením jemnosti kukuřičné mouky je prý i sytost barvy, čím žlutější tím hruběji namletá. Jemnou kukuřičnou mouku jsem si přivezla z Portugalska. V Čechách se zkuste podívat do mexických speciálek, nebo do obchodů se zdravou výživou.
Kamarádka mě inspirovala svými kukuřično-bramborovými tortillami, které chutnají stejně jako bramborové tyčinky. Brambora dodá kukuřici vláčnost, díky kukuřici můžete tortillu vyválet opravdu dotenka. Tortilly můžete na sucho péci na rozpálené pánvi, na kamnech nebo na plechu v troubě. Po upečení je potřete máslem. Teplé byly úplně nejlepší!
Mouku smícháme se solí a nastrouhanou bramborou. Do této směsi pomalu za stálého míchání přilíváme horkou vodu. Těsto potřebuje důkladně propracovat, dokud nepřestane lepit, ale nesmí se drolit. Protože množství vody i mouky je orientační, přidejte vodu či mouku, podle potřeby. Těsto nechte pod utěrkou alespoň hodinu odpočinout.
Poté vyválejte z těsta kuličky o velikosti golfového míčku, který ještě lehce obalíte v kukuřičné mouce a poté ho rozválejte, na co nejtenčí placku. Dobře vám to půjde mezi dvěma pečícími papíry. Nejvíce se mi osvědčilo vytvořit takový vlastní lis, kdy jsem vložila pomoučněnou kuličku těsta mezi dva pečící papíry a pak ji pomocí misky s plochým dnem slisovala na tenkou placku.
Tortillu poté upečte na rozpálené pánvi - na sucho, na kamnech, či v troubě na plechu.
Podrobné info: