Těsto: | |
mouka (250g špaldová typ 630 + 50g kukuřičná hladká) | 300 g |
tuk (Hera máslová) | 150 g |
třtinový cukr moučka | 40 g |
žloutek | 2 ks |
sůl | špetka |
Náplň: | |
tvaroh ve vaničce | 250 g |
třtinový cukr moučka | 40 g |
tuk (Hera máslová) | 40 g |
vejce | 1 ks |
citronová šťáva | 1/2 lžíce |
ovoce (mražená směs jahod, broskve, rybízu) | cca 350 g |
Drobenka: | |
třtinový cukr | 40 g |
kukuřičná krupice | 40 g |
tuk (Hera máslo) | 40 g |
Víkend je u nás vždy ve znamení nějaké sladké dobroty. Ani tento víkend tomu nebylo jinak. Potřebovala jsem udělat místo v mrazáku a chtělo to trochu zmenšit zásoby ovoce, které jsem tam měla. Proto jsem se rozhodla pro ovocný koláč, kde nevadí mražené ovoce. Zkombinovala jsem tedy ovoce a tvaroh jako náplň a využila ne tolik používanou kukuřičnou mouku a krupici. S výsledkem jsme byli všichni moc spokojeni.
Nejprve si připravíme těsto. V míse si smícháme obě mouky, cukr a špetku soli. Přidáme vychlazený tuk nakrájený na kousky a uděláme drobenkové těsto. Poté přidáme vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu do lednice. Až bude těsto vychlazené, tak si jej vyndáme z lednice a připravíme si drobenku, kdy všechny suroviny smícháme v misce, tedy prsty promícháme kukuřičnou krupici a cukr a pak zapracujeme tuk.
V další misce si připravíme náplň. Změklý tuk vyšleháme s vejcem a cukrem. Pak zašleháme tvaroh, citronovou šťávu a vše promícháme. Na pomoučeném vále si rozválíme těsto na velikost formy, kterou jsme si vymazali tukem. Vyválené těsto si opatrně přeneseme do formy pomocí válečku. Těsto vytvarujeme dle formy a uděláme vyšší okraj. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečící papír a posypeme luštěninami. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na 10 minut. Takto předpečený korpus opatrně vyndáme z trouby a dáme na něj tvarohovou náplň a poklademe ovocem. Na závěr posypeme drobenkou a dáme péct na cca 20 - 25 minut.
Podrobné info: