Ingredience (forma o průměru 24cm): | |
slunečnicový nebo řepkový olej | 150 ml |
třtinový cukr | 100 g |
vejce ideálně nulky nebo jedničky | 3 ks |
kukuřičná mouka | 100 g |
mandlová mouka | 200 g |
kypřící prášek z vinného kamene | 1,5 lžičky |
pomeranče (šťáva) | 2 ks |
pomeranč - chemicky neošetřený (kůra) | 1 ks |
Volitelné: | |
mascarpone | 250 g |
moučkový cukr | dle chuti |
chemicky neošetřený pomeranč | 1 ks |
třtinový cukr | 4 lžíce |
Děláte taky impulzivní nákupy? Takový ty, kdy jdete pro něco, ale odnesete navíc ještě dalších x věcí. Většina lidí to tak má s oblečením, já to mám zásadně v IKEA a pak taky v obchodech s jídlem. No a takhle jsem si jednou domů odnesla i balíček kukuřičné mouky (ne polenty), aniž bych věděla, co s ní budu dělat a co se s ní vlastně dělat dá. Tak mi tak doma chřadla a chřadla a těsně před tím, než uchřadla, jsem z ní udělala i tenhle kukuřičný koláč, který – světe div se, protože to je u mě hodně nezvyk – je bezlepkový a dokonce i bezlaktózový za předpokladu, že vynecháte horní vrstvu mascarpone. Teda ne že by mi na tom záleželo.
Dejte hřát troubu na 180°C a formu vložte pečícím papírem. V mixéru prošlehejte olej s cukrem a pak po jednom přidejte vejce. Chvíli šlehejte, dokud se všechno nespojí dohromady, pak přidejte i všechny ostatní přísady. Nalijte do formy a dejte péct na 45 minut. Hotový koláč bude zlatavý a bude se lehce odtahovat od stěny formy. Pár minut počkejte a pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Pokud chcete, pak si při pečení koláče rozpusťte třtinový cukr a v cca čtvrt litru vody a povařte v něm 5 minut pomeranč nakrájený na půlcentimetrová kolečka. Ty pak zlehka osušte a nechte vychladnout. V míse opatrně promíchejte mascarpone s cukrem do hladka a až koláč vychladne, naneste ho n vrch a ozdobte plátky pomeranče.
Dobrou chuť!
Podrobné info: