Pečená zelenina: | |
brambory | 350 g |
brokolice | 100 g |
pór | 100 g |
růžičková kapusta | 250 g |
česnek | 3 stroužky |
sušený drcený tymián | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
olej | 2 lžíce |
Kuskus: | |
kukuřičný kuskus Pro-bio | 100 g |
horká voda | 200 ml |
olivový olej | 1 lžíce |
zelenina, bylinky či semínka na ochucení | dle chuti |
Dneska mám pro vás recept, který možná některé z vás trochu překvapí. Každopádně je jednoduchý, když si napečete zeleninu dopředu, tak bude i super rychlý, je bez lepku, mléka i vajec, dokonce ani žádné ořechy a semínka, pokud si je sami nepřidáte. Není to sice jídlo, které bych chtěla jíst denně, i když je spíše plné zeleniny, která vyváží jakýkoli zánětlivý potenciál ostatních složek. Je to jídlo z kategorie velmi jednoduché, takže zvládnete do přípravy zapojit i děti a zvládne to i každý začátečník. Samozřejmě pokud byste chtěli jídlo ještě rychleji nebo pokud nemáte doma troubu, klidně můžete zeleninu jen podusit. V tom případě bych doporučila přidat trochu více koření a vmíchat kvalitní za studena lisovaný olej až na závěr přípravy. A uvidíte, že jídlo bude stejně dobré. Když zeleninu nakrájíte na menší kousky, podusí se vám poměrně rychle, bezlepkový kuskus je k tomu v cuku letu, takže opravdu rychlá večeře. A pokud máte doma třeba nějaké uvařené luštěniny, můžete je také vmíchat, dodáte tím jídlu bílkoviny i vlákninu.
Přiznám se, že bych si kukuřičný kuskus asi sama nekoupila, dostala jsem jej, a protože nerada vyhazuji jídlo, rozhodla jsem se jej vzít na milost a vyzkoušet, jestli jde připravit opravdu tak rychle, jako je v návodu, a zda to bude k jídlu. On se totiž jen zalije horkou vodou a vmíchá se pak zbytek, takže vlastně lze i vzít na cesty, protože většina hotelů má na pokojích varnou konvici nebo vám z mé zkušenosti rádi horkou vodu na požádání dají. Ono někdy je nejhorší se odhodlat a jít se zeptat, pak je člověk překvapen, co vše není problém. Takže já určitě někde do podvědomí ukládám pro možnosti cestování.
Brambory očistíme a nakrájíme na malé kostičky, brokolici natrháme na menší kousíčky, pór nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše ve větší míse smícháme, přidáme koření, sůl a olej a rozprostřeme na plech na pečící papír. Pečeme v troubě (160°C horkovzduch) cca 35 minut za občasného promíchání nebo dokud zelenina nezměkne (kontrolujte na bramborách). Před koncem doby pečení nebo i po upečení si uvaříme vodu a necháme pár minut zchladnout, ve větší nádobě (hrnci, skleněné míse atd.), která lze přikrýt poklicí, zalijeme kuskus a promícháme vidličkou. Zakryjeme, necháme 5 minut odstát, přilijeme olej a "načechráme vidličkou" a přidáme veškerou upečenou zeleninu. Dobře promícháme a ihned podáváme. Dobrou chuť.
Podrobné info: