Strouhanka: | |
chilli paprička | 1 ks |
petrželka | 5 - 10 lstků |
česnek | 1 stroužek |
strouhanka | 60 g |
olivový olej | 50 g |
citron - šťáva | 1/2 ks |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Kuře: | |
vykostěná kuřecí stehna | 2 ks (po 150g) |
sůl | dle chuti |
olivový olej | 50 g |
Omáčka: | |
voda | 4 lžíce |
vychlazené máslo | 100 g |
citron - šťáva | 1/2 ks |
sůl | dle chuti |
Já většinou radši vařím složitější jídla a nevadí mi trávit hodně času u plotny. No ale jsou dny, kdy to nejde, že jo. Už asi dva roky mám doma kuchařku Snadno & Rychle, od Roman Vaněk, kde je 111 receptů, zvládnutelných svou přípravou do 30 minut. A tak přišla řada na první z nich! Upečeme si Kuřátko v aromatický strouhance s citronovou omáčkou. Krásný, voňavý a výborný jídlo, který je fakt hrozně jednoduchý.
Nejdřív si připravíme aromatickou strouhanku tak, že v misce smícháme nadrobno nasekanej česnek, chilli papričku i petržel, přidáme strouhačku, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a dobře všechno promícháme.
Maso očistíme od přebytečných šlach, položíme na prkýnko kůží dolu, překryjeme potravinářskou folií a lehce naklepeme. Pak ho z obou stran dobře osolíme.
V pánvi si na středním ohni rozehřejeme olej a maso, důkladně obalený ve strouhance, vložíme do rozpálenýho oleje zase kůží dolu. Z každý strany ho opékáme minutu, vyjmeme z oleje a přendáme ho do zapékací misky, tentokrát kůží nahoru. Tu ještě posypeme vrstvou strouhanky a dáme péct do trouby, rozehřátý na 180 stupňů, na 10 minut.
Mezitím si připravíme citronovou omáčku. V rendlíku přivedeme 4 lžíce vody k varu a za stálýho míchání přihazujeme postupně kostičky vychlazenýho másla. Jakmile vznikne emulze, stáhneme rendlík z ohně, zašleháme citronovou šťávu, osolíme a je hotovo.
Kuřátko a citronovou omáčku podáváme třeba s opečeným brambůrkem.
Podrobné info: