Ingredience: | |
kuřecí stehna (4 - 6 ks) | 1,2 kg |
střední červená cibule | 1 ks |
střední žlutá cibule | 1 ks |
větší rajčata | 2 ks |
oloupaný zázvor | 10 g |
česnek | 2 stroužky |
chilli paprička | 3 ks |
máslo | 100 g |
mletý hřebíček | 1 zarovnaná lžička |
mletý kardamom | 1 zarovnaná lžička |
mletá skořice | 1/2 lžičky |
mletý koriandr | 2 lžičky |
kurkuma | 1 lžička |
restované kari | 1 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
voda | 500 ml |
kokosové mléko (AROYO) | 500 ml |
Marináda: | |
olej | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
restované kari | 1 lžička |
kurkuma | 1 lžička |
chilli | 1 lžička |
Kuřecí maso pro mě bylo vždycky trochu nudný. Ne, že bych ho nemilovala pečený, na paprice atd., ale představa, že mám doma strávníky, co jedí jenom kuřecí, mě děsí! Po týdnu bych nevěděla, co vařit.
A pak sem zalistovala kuchařkou Romana Vaňka, Jednoduše a dokonale - KUŘE. Takovejch jídel, kde hraje kuřecí hlavní roli a přesto to není žádná nuda! Hm... přehodnocuju svůj názor a chystám se další recepty vyzkoušet. Dneska došlo na první z nich, a jelikož miluju Indickou kuchyni, volba padla na Kuře Madras! Dokonalá kombinace chutí a vůní orientu. Indii sem nikdy nevařila, ale podle tohodle receptu to svede každej! Jdeme na to.
Postup na restované kari:
Na nepřilnavý pánvi, rozehřátý na středním ohni, nasypeme 2 lžíce kari koření a plochou obracečkou mícháme, po dobu 1 minuty. Stáhneme oheň na minimum a za stálýho míchání dál restujeme 5 minut. Pak přesypeme koření do misky a necháme vychladnout.
Postup:
Stehna rozřízneme v kloubu na 2 části. V misce smícháme suroviny na marinádu, přidáme maso, důkladně promícháme a necháme přikrytý 30 minut odpočívat v pokojový teplotě.
Obě cibule nakrájíme na klínky, rajčata na kostičky a zázvor, česnek i chilli papričky najemno.
V pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm opečeme dozlatova z obou stran, nejdřív kůží dolu. Pak ho vyjmeme, dáme stranou a máslo slijeme do kastrolu tak, aby koření zůstalo v pánvi...můžete použít cedník.
V kastrolu s máslem zpěníme cibuli, přimícháme rajčata, pak zázvor, česnek, chilli papričky a opět promícháme. Přisypeme veškerý koření, restovaný kari i sůl a mícháme na středním plameni asi minutu.
Vložíme zpět opečený maso, přilijeme vodu, přivedeme k varu, stáhneme plamen a na mírným ohni vaříme 6 minut.
Pak přidáme kokosový mlíko, promícháme a vaříme nezakrytý, opět na mírným ohni dalších 30 minut.
Teď už nám tahle indická dobrota provoněla celej byt, stačí jen uvařit rýži a pochutnat si na fantastickým jídle
Podrobné info: