Pažitka
Název:

Kuře na bylinkách s křehkou šunkovou nádivkou


Kuře na bylinkách s křehkou šunkovou nádivkou


Ingredience:
Ingredience:
menší kuře nebo 4 kuřecí stehna1 ks
klobásová (uzená) paprika špetka
olej1 lžička
máslo1 lžíce
cibule1 ks
bylinky (bazalka, tymián) dle chuti
koření dle chuti
Nádivka:
toustový chleba6 - 8 ks
změklé máslo120 g
pokrájená šunka100 g
nasekaná nať jarní cibulky dle chuti
mléko na pokropení
sůl dle chuti
kari koření špetka
nasekaný libeček dle chuti
strouhanka (není nutné) dle potřeby
Postup přípravy:

Pečené kuře zase trošku jinak, než dělám běžně. Tentokrát jsem přidala bazalku s tymiánem a navíc upekla ještě šunkovou nádivku.

Z uvedených surovin na nádivku připravíme váleček chutné nádivky. Kuře omyjeme a osušíme. Potřeme solí do kůže i břišní dutiny. Do pekáčku nasypeme pokrájenou cibuli, kápneme olej a vložíme osolené a pokmínované kuře. Kuře pečeme v pekáčku nebo jiné pečící nádobě v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Podléváme vodou nebo vývarem. Po této době přidáme ke kuřátku péci i připravenou chutnou nádivku. Dále podléváme výpekem a pečeme ještě cca 20 minut. Kuře, když začíná zlátnout, vyjmeme z pekáčku a potřeme paprikou rozmíchanou v oleji, díky čemuž pak máme krásně červené kuřátko. Dopečeme ještě dalších 15 minut. Do výpeku přidáme trochu vývaru nebo vody, nalijeme na pánvičku a krátce povaříme s bazalkou a tymiánem. Nádivku i kuře naporcujeme a podáváme s bramborem, který jsme vařili ve slupce a oloupali. Posypeme jarní cibulkou a pokapeme sosem. Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno