Ingredience: | |
libovolné kuřecí kousky | 1 kg |
cibule | 800 g |
kuřecí vývar | trochu |
sladká paprika | 2 lžičky |
uzená paprika | 1 lžička |
mletý kardamom | 1/2 lžičky |
mletá skořice | 1/2 lžičky |
mletý hřebíček | 1/4 lžičky |
olivový olej + kousek másla | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
drcený pepř | špetka |
Tak jo, přiznám to hned na začátku. Za dámu dnes rozhodně nebudu. Tohle jídlo ve mně probouzí nejhlubší zvířecí pudy, kdy se s obrovskou chutí na všechno vrhám rukama a jako barbar hltám sousta téměř bez žvýkání.
V tomto případě nepomůžou ani rady rodičů, kteří mi vždy vštěpovali, že se jídlo dlabe pomalu za řádného poválení v ústech.
Situace je o to horší, že je čtvrtek, den půstu, takže musím se svou porcí počkat až do setmění. Zatím jsem alespoň nakrmila hladové krky svých potomků a několikrát polkla naprázdno.
Cibuli nakrájíme na hrubé proužky, jemně posolíme a na olivovém oleji a másle orestujeme do sklovita. Přihodíme kuřecí kousky, které necháme zatáhnout (lehce orestovat). Přidáme všechna koření a dobře promícháme. Podlijeme trochou vývaru, případně dosolíme a šoupneme do trouby. Při 200 stupních zhruba hodinku pečeme. Během pečení celou směs několikrát promícháme. Nakonec přepneme na gril a necháme pár minutek zprudka opékat.
Podrobné info: