Název:Kuře na citrónech
Ingredience:
Ingredience: |
celé kuře | 1 ks |
citron | 1 ks |
hrubá sůl | 2 lžičky |
máslo | 50 g |
slnina | 100 g |
voda | 1/2 dcl |
Příloha: |
brambory | dle potřeby |
Postup přípravy:Tento recept má celkem velkou historii. Moje švagrová studovala hotelovou školu a tam se ho naučila. Jednou jsem byla u ní a připravovala ho. Já na ní koukala a nevěřila v kombinaci citrónu a kuřete. Vždyť to musí být kyselé, myslela jsem si.
Po upečení jsem kuře ochutnala a byla jsem v sedmém nebi. Bylo naprosto dokonalé. A tak jsem si od ní vzala recept a zkusila ho také. Samozřejmě výsledek měl obrovský úspěch u přátel. Všichni si také mysleli, že kombinace kuřete a citrónu je divná. Ale po prvním soustu změnili názor.
A tak jsem si řekla, že je na čase tento recept na blog přidat. Je to něco tak strašně jednoduchého, vždyť použijeme jen 5 ingrediencí. Ale určitě s tím uspokojíte i velmi náročného hosta!
Nejprve si připravíme ingredience a předehřejme
troubu na 170 stupňů.
Já tentokrát zvolila farmářské kuře. Zajímal mě rozdíl v chuti. A musím uznat, že ten rozdíl byl znát hodně. Kuře je větší, má krásnější barvu a vůně absolutně jiná.
Vymačkáme si šťávu z jednoho citrónu. Přelijeme si jí do střední misky. Přidáme sůl.
Slaninu si pokrájíme na kostičky. A vložíme jí také do misky.
Odvážíme si máslo a dáme ho rozehřát např. do mikrovlnné trouby. Roztáté máslo nalijeme také do misky. A celou směs promícháme.
Nyní si oddělíme kůži od kuřete. Rukou zajeďte pod kůži a udělejte si prostor. Udělejte ho i u stehen.
A nyní směs z misky vložíme do prostoru mezi kůží a masem. Když ho máme celé nadité, tak ho vložíme do pekáče. Zbytek šťávy můžeme nalít opět do prostoru pod kůží.
Celé kuře podlijeme 1/2 dcl vody a dáme péct na 30 minut. Celé ho přiklopíme pokličkou nebo alobalem.
Po 30ti minutách kuře otočíme a dáme péct, teď už bez pokličky.
Ke kuřeti se hodí čerstvý chléb a nebo brambory. Já zvolila oboje a upekla Focacciu.Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit na cca 20 minut do vroucí osolené vody.
A můžeme servírovat.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno