Pažitka
Název:

Kuře na koriandru s indickým chlebem naan


Kuře na koriandru s indickým chlebem naan


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí stehna5 ks
bílý jogurt500 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kari dle chuti
kurkuma dle chuti
čerstvý koriandr100 g
celé koriandrové koření20 g
hladká mouka na poprášení
Chleba Naan (4 ks):
hladká mouka150 g
sůl špetka
jedlá soda1 lžička
olej2 lžičky
bílý jogurt170 g
Postup přípravy:

V zimě jsou čerstvé bylinky tzv. nedostatkové zboží. Proto mě včera, když jsem byla s mamkou na nákupu v Globusu, příjemně překvapilo, když jsem tam viděla tolik různých druhů bylinek. Uvažovala jsem, které si vybrat a co z nich následně uvařím. Nakonec zvítězil svěží zelený koriandr a voňavá šalvěj.

Recept na dnešní indické kuře na koriandru jsem viděla kdysi dávno v kuchařské show na televizní stanici TV paprika. Překvapilo mě, jak je to jednoduché a chutné. Na rozdíl od většiny tamních jídel není kuře ani trochu pálivé, převažují a míchají se tam spíš jemnější chuť bílého jogurtu s kuřetem a kurkumou, ale vše podtrhuje výrazné aroma čerstvého i sušeného koriandru.

Jako přílohu jsem udělala indický chleba naan, který se k jídlu přikusuje a nebo namáčí do omáčky. Kdo by ale chtěl mít k masu klasickou přílohu, může zvolit například jasmínovou rýži, kterou vařil společně s jedním svitkem skořice.

1. Maso očistíme a rozřízneme na menší čtvrtky. Osolíme a opepříme. Do mísy dáme 300 g bílého jogurtu a smícháme ho se 70 g na drobno nakrájeného koriandru, solí, pepřem, kurkumou a kari kořením. Nakonec si ve hmoždíři rozemeleme sušený koriandr a vše smícháme. Do marinády vložíme osolené a opepřené kuře a necháme odležet v lednici (minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc).

2. Kuře přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a přikryjeme alobalem. Pečeme na maximum, dokud nebude kuře upečené a měkké. Posledních 20 minut můžeme péct maso bez alobalu, aby mělo mírně nazlátlou barvu. 

3. Mezitím, než se kuře dopeče, v misce smícháme hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a 2 lžičky oleje. Přidáme bílý jogurt a rukou vše smícháme. Vznikne nám těsto, které dáme na pár minut do ledničky. Z alobalu vystřihneme 4 čtverce o průměru asi 20 x 20 cm. Potřeme je olejem a na každý čtverec položíme jednu vyválenou placku z těsta, které jsme před tím dali mírně vychladit. 

4. Kuře vytáhneme z trouby a vložíme do ní připravené chlebové placky, které pečeme dohromady asi 10 minut (5 z každé strany).

5. Výpek, který u masa máme, přelijeme do menšího hrníčku. Vaříme na mírném ohni a přidáme 200 g zbylého bílého jogurtu. Celou dobu mícháme a přidáme špetku soli a pepře, kurkumu, kari a zbylý nahrubo nakrájený čerstvý koriandr. Po 5 minutách vaření přidáme trochu hladké mouky podle potřeby tak, aby se omáčka mírně zahustila.

6. Podáváme s upečeným chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Zenab Condéová

    zavřít okno