Ingredience: | |
kuřecí stehna | 5 ks |
bílý jogurt | 500 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kari | dle chuti |
kurkuma | dle chuti |
čerstvý koriandr | 100 g |
celé koriandrové koření | 20 g |
hladká mouka | na poprášení |
Chleba Naan (4 ks): | |
hladká mouka | 150 g |
sůl | špetka |
jedlá soda | 1 lžička |
olej | 2 lžičky |
bílý jogurt | 170 g |
V zimě jsou čerstvé bylinky tzv. nedostatkové zboží. Proto mě včera, když jsem byla s mamkou na nákupu v Globusu, příjemně překvapilo, když jsem tam viděla tolik různých druhů bylinek. Uvažovala jsem, které si vybrat a co z nich následně uvařím. Nakonec zvítězil svěží zelený koriandr a voňavá šalvěj.
Recept na dnešní indické kuře na koriandru jsem viděla kdysi dávno v kuchařské show na televizní stanici TV paprika. Překvapilo mě, jak je to jednoduché a chutné. Na rozdíl od většiny tamních jídel není kuře ani trochu pálivé, převažují a míchají se tam spíš jemnější chuť bílého jogurtu s kuřetem a kurkumou, ale vše podtrhuje výrazné aroma čerstvého i sušeného koriandru.
Jako přílohu jsem udělala indický chleba naan, který se k jídlu přikusuje a nebo namáčí do omáčky. Kdo by ale chtěl mít k masu klasickou přílohu, může zvolit například jasmínovou rýži, kterou vařil společně s jedním svitkem skořice.
1. Maso očistíme a rozřízneme na menší čtvrtky. Osolíme a opepříme. Do mísy dáme 300 g bílého jogurtu a smícháme ho se 70 g na drobno nakrájeného koriandru, solí, pepřem, kurkumou a kari kořením. Nakonec si ve hmoždíři rozemeleme sušený koriandr a vše smícháme. Do marinády vložíme osolené a opepřené kuře a necháme odležet v lednici (minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc).
2. Kuře přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a přikryjeme alobalem. Pečeme na maximum, dokud nebude kuře upečené a měkké. Posledních 20 minut můžeme péct maso bez alobalu, aby mělo mírně nazlátlou barvu.
3. Mezitím, než se kuře dopeče, v misce smícháme hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a 2 lžičky oleje. Přidáme bílý jogurt a rukou vše smícháme. Vznikne nám těsto, které dáme na pár minut do ledničky. Z alobalu vystřihneme 4 čtverce o průměru asi 20 x 20 cm. Potřeme je olejem a na každý čtverec položíme jednu vyválenou placku z těsta, které jsme před tím dali mírně vychladit.
4. Kuře vytáhneme z trouby a vložíme do ní připravené chlebové placky, které pečeme dohromady asi 10 minut (5 z každé strany).
5. Výpek, který u masa máme, přelijeme do menšího hrníčku. Vaříme na mírném ohni a přidáme 200 g zbylého bílého jogurtu. Celou dobu mícháme a přidáme špetku soli a pepře, kurkumu, kari a zbylý nahrubo nakrájený čerstvý koriandr. Po 5 minutách vaření přidáme trochu hladké mouky podle potřeby tak, aby se omáčka mírně zahustila.
6. Podáváme s upečeným chlebem.
Podrobné info: