Ingredience: | |
celé kuře | 1 ks |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý černý pepř | dle chuti |
česnek | 10 stroužků |
plnotučné mléko | 700 ml |
olivový olej | dle potřeby |
skořice vcelku | 1 ks |
citron | 1 ks |
čerstvá nebo sušená šajvěj | cca 10 - 15 lístků |
Mám několik "kuchařských idolů". Jedním z nich je Jamie Oliver. Baví mě lehkost, s jakou vaří, jak kombinuje suroviny, jak jednoduše vytváří výborná jídla. Vyzkoušela jsem od něj už spoustu nápadů a kuře pečené na mléce patří mezi mé oblíbené.
Oproti originálnímu receptu jsem udělala pár úprav. Přidala jsem do receptu celý citron. V tom původním je pouze kůra.
Další změnu jsem udělala při pečení. Pekla jsem namísto na 190°C na pouhých 160°C a po půl hodině pečení jsem přidala teplotu a ke konci odklopila poklici.
Připravte si velký pekáč s poklicí. Já používám litinový, přijde mi nejlepší. Troubu si předehřejte na 160°C.
Ve velké pánvi si rozehřejte olej. Kuře osolte a opepřete ze všech stran, i zevnitř. A poté opečte ze všech stran na pánvičce. Vložte do litinového pekáče. Přidejte i výpek, který vám zůstal v pánvičce.
Kuře zalijte mlékem a do toho naházejte neoloupané stroužky česneku. Přidejte skořici a kuře posypte šalvějí.
Do mléka vložte dobře omytý citron.
Dejte péct. Pečte pod poklicí asi 30 - 40 minut. Průběžně polévejte tekutinou z pekáče. Poté zvyšte teplotu na 190°C pečte dalších 15 minut. Nakonec chvíli pečte odkryté, ať e dopeče kůrka.
Podávejte s omáčkou z mléka a bramborovou kaší.
Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná svým oblíbeným Jamie Oliverem.
Podrobné info: