Ingredience: | |
kuřecí sehna (nebo 8 kuřecích paliček) | 4 ks |
velká cibule | 1 ks |
sladká paprika | 1 - 2 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
rýžová smetana (nebo klasická) | 250 ml |
červená čočka | 200 g |
vývar | 800 ml |
olej | dle potřeby |
Klasická omáčka kuře na paprice patří v naší rodině k tak zvané top pětce omáček. Když vařím oblíbená jídla, tak se snažím i čas od času zaexperimentovat a zkusit je trochu jinak. Synovi vůbec nejedou luštěniny, a tak jsem je zkusila "propašovat" do jeho oblíbené omáčky a povedlo se. Jako vždy zbaštil celý talíř.
V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme kuřecí stehna, ty pak dáme stranou a osolíme. Na tomtéž oleji si krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, přisypeme sladkou papriku (je třeba rychle míchat a stáhnout plamen, aby paprika nezhořkla). Poté přilijeme cca 500 - 600 ml vývaru a vrátíme zpět kuřecí stehna. Dolijeme zbývající vývar, tak aby byla stehna ponořená, ale ne více. Dáme vařit a od bodu varu, vaříme 20 minut. Poté opatrně otevřeme tlakový hrnec a vyndáme kuřecí stehna a do omáčky přisypeme červenou čočku. Hrnec už nezavřeme a červenou čočku vaříme 5 minut. Jakmile je čočka měkká, tak ji v omáčce rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přilijeme smetanu na vaření a necháme omáčku provařit. Omáčka je díky rozmixované čočce sama o sobě zahuštěná. Pokud je třeba, ještě dosolíme. Podáváme s tím, co kdo má rád. U nás jsou to těstoviny, třeba kukuřičná kolínka.
Podrobné info: