Pažitka
Název:

Kuře na smetaně s paprikou a červenou čočkou s dušenou tarhoňou se šalotkou


Kuře na smetaně s paprikou a červenou čočkou s dušenou tarhoňou se šalotkou


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí stehna4 ks
šalotka1,5 ks
sladká paprika1 - 2 lžíce
sůl dle chuti
smetana na vaření1 kelímek
červená čočka200 g
vodacca 1 l
olej dle potřeby
Tarhoňa:
tarhoňa2 hrnky
šalotka1/2 ks
sůl dle chuti
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Klasická omáčka kuře na paprice patří v naší rodině k tak zvané top pětce omáček. Když vařím oblíbená jídla tak se snažím i čas od času zaexperimentovat a zkusit je trochu jinak. Synovi vůbec nejedou luštěniny a tak jsem je zkusila "propašovat" do jeho oblíbené omáčky a povedlo se. Jako vždy zbaštil celý talíř.

V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme kuřecí stehna, ty pak dáme stranou a osolíme. Na tomtéž oleji si krátce osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, jakmile zezlátne, přisypeme sladkou papriku (je třeba rychle míchat a stáhnout plamen, aby paprika nezhořkla). Poté přilijeme cca 0,5 l vody a vrátíme zpět kuřecí stehna. Dolijeme vodu, tak aby byla stehna ponořená, ale ne více. Dáme vařit a od bodu varu, vaříme 20 minut. Poté opatrně otevřeme tlakový hrnec a vyndáme kuřecí stehna a do omáčky přisypeme červenou čočku. Hrnec opět uzavřeme a čočku vaříme 5 minut. Poté hrnec otevřeme a čočku v omáčce rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přilijeme smetanu na vaření a už v odkrytém hrnci necháme omáčku provařit. Omáčka je díky rozmixované čočce sama o sobě zahuštěná, pokud je třeba ještě dosolíme. Podáváme s dušenou tarhoňou.

Tarhoňa:
Na oleji si osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidáme tarhoňu a necháme mírně opéct. Poté přilijeme 4 hrnky vody, osolíme a necháme na mírném ohni vařit cca 7-10 minut. Poté z tarhoni slijeme, pokud je třeba, přebytečnou voda a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno