Ingredience: | |
kuřecí stehna | 4 ks |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
slanina vcelku | 200 g |
kysané zelí | 1 kg |
máslo | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
červená paprika | dle chuti |
drcený kmín | de chuti |
cukr krupice na doslazení zelí | dle chuti |
Kdo by neměl rád recepty z jednoho pekáče! Já dávám zelí pod kuře i víc než uvádím v receptu, protože zbylé zelí je úplně super do slaného štrůdlu.
Tohle je můj oblíbený recept na kuře už od dětství. U nás doma se dělalo i na čerstvém zelí, ale když my teď nakládáme každý podzim plný zelňák, tak používám jen kysané. Mimochodem, náš zelňák už je prázdný! Fakt jsme za zimu snědli asi 30 litrů zelí.
Pokrájejte cibuli, česnek a slaninu na kostičky a dejte na dno pekáče.
Kuřecí stehna osolte, okořeňte paprikou a drceným kmínem, na každé stehno položte kousek másla, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby na 200°C na půl hodiny (zakryté).
Po půl hodině stehna z pekáče vyndejte, do výpeku dejte zelí (pokud máte zelí hodně kyselé, můžete přidat podle chuti cukr), promíchejte a podlijte trochou vody. Na zelí položte stehna, přiklopte a vraťte do trouby na 30-40 minut. Po třiceti minutách pekáč otevřete a dopečte dozlatova.
Kuře na zelí je nejlepší s bramborovým knedlíkem.
Podrobné info: