kuřecí stehna bez kůže | 4 ks |
cizrna | 200 g |
sušené hříbky | 50 g |
řapíkatý celer | 3 stonky |
česnek | 2 stroužky |
vývar | 200 - 250 ml |
olej | 1 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
čerstvá petržel | 1 hrst |
tymián | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Jako malá jsem nikdy neměla ráda houby. Ačkoliv jsme s taťkou často chodili do lesa je sbírat, do pusy jsem je nikdy vzít nechtěla.
Už si nepamatuji, kdy se to zlomilo, ale časem jsem začala jíst alespoň žampiony. No a nedávno jsem u mamky ochutnala zapečené brambory s masem a hříbky a ten sosík z toho masa spolu s hříbky byl úžasný, tak jsem se vrhla do vlastního hokusu pokusu a výsledek posuďte sami.
POSTUP:
Cizrnu namočíme na 1,5-2hod do vody. Vodu z máčené cizrny vylijeme, nalijeme novou a vaříme 1hod (nesolit). Mezitím si namočíme hříbky. Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Jakmile je cizrna uvařená, rychle ji zchladíme ledovou vodou, aby se nám uvolnila slupka (stačí v ledové vodě párkrát promnout a slupky vyplavou na povrch, sesbíráme je a vyhodíme). Cizrnu promícháme se scezenými hříbky, pokrájeným celerem, přidáme nasekanou petržel (trochu si necháme stranou na dozdobení), česnek a promícháme s olejem. Dáme do pekáčku (já použila 24x24cm, tak, abych masem pokryla co nejvíce povrchu cizrnové směsi) a zalijeme vývarem. Kuřecí stehna z obou stran osolíme, opepříme a lehce okořeníme tymiánem. Položíme na cizrnu, přikryjeme alobalem a pečeme 30min při 220°C. Poté odkryjeme a pečeme 15min. Nakonec potřeme maso máslem a zbytek másla rozdělíme do mezer. Dopečeme ještě 10min, aby maso zezlátlo. Hotové maso vyndáme na talíře, cizrnovou směs promícháme se sosíkem, který se nám na dně pekáčku udělal, a servírujeme ozdobené čerstvou petrželkou.