Ingredience: | |
kuře | 1 ks (cca 1200g) |
rozpuštěné máslo | 3 lžíce |
sůl | 1 lžíce |
menší brambory | 4 ks |
menší cibule | 2 ks |
česnek | 6 stroužků |
celý kmín | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
voda | dle potřeby |
Kuře máme rádi v různých úpravách a upečené jen tak, na sucho nám chutná stejně dobře, jako grilované.
Troubu dáme předehřát na 200°C.
Pokud máme hezké brambory, nemusíme je loupat. Postačí, když je ve vodě kartáčkem důkladně očistíme, opláchneme a poté nakrájíme na širší plátky.
Cibuli nakrájím na tenké půlměsíčky a česnek na tenké plátky.
Nakrájenou zeleninu dáme do vhodného pekáčku, osolíme a posypeme kmínem. Vše promícháme a nalijeme tolik vody, aby byla zelenina z 1/4 ponořená.
Kuře očistíme, opláchneme a osušíme. Do vnitřku kuřete dáme sůl, nalijeme máslo a rukou v břišní dutině pořádně promícháme. Máslo se solí také důkladně vetřeme i po celém kuřeti z venkovní strany.
Na pekáček se zeleninou dáme mřížku, na ni položíme kuře prsy dospod a pekáček vložíme do trouby.
Teplotu snížíme na 175°C a pečeme cca 70 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200°C a kuře pečeme ještě 10 minut.
Během pečení kuře ničím nepoléváme ani nepotíráme. Hlídáme pouze, aby bylo v pekáčku na dně trochu šťávy a zelenina se nepřipalovala.
Podrobné info: