Ingredience: | |
velké kuřecí čtvrtk | 2 ks |
mražená zelenina (mrkev, hrášek, celer) | 1 balení |
máslo | dle potřeby |
olej | dle potřeby |
šalotka | 2 ks |
zakysaná semtana | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
kurkuma | dle chuti |
uzená pprika | dle chuti |
sypký bobkový list | dle chuti |
vývar nebo voda | na podlití |
O víkendu jsem měla u nás vnoučata a tak jsem jim připravila pečené kuřecí na zelenině, které jsem podávala s bramborovými noky.
Kuřecí čtvrtky posypeme uzenou paprikou smíchanou s kurkumou, přidáme olej, hrubou sůl, hořčici, sypký bobkový list a dobře vetřeme do masa. Necháme v misce v lednici přes noc. Druhý den maso orestujeme v hlubší nádobě, která je vhodná do trouby, na rozehřátém oleji, přidáme pokrájené šalotky a naložené kuřecí čtvrtky, opečeme pěkně z obou stran a vložíme s nádobou do rozehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů a podléváme kuřecím vývarem. Když je maso mírně opečené, přisypeme všechnu zeleninu, opatrně promícháme s výpekem a pečeme dozlatova. Když je maso propečené, tak jej vyjmeme a udržujeme v teple. Odebereme jednu polovinu zeleniny a dáme stranou. Část výpeku s druhou polovinou zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem. Zakysanou smetanu smícháme s několika lžícemi vývaru, zakvrdláme mouku a vlijeme do rozmixované omáčky a dál ještě cca 12 minut necháme povařit. K omáčce přidáme zbylou zeleninu (nemixovanou). Lehce vmícháme a zjemníme máslem. Omáčku podáváme s bramborovými noky. Maso vložíme na talíř až nakonec, nemáme rádi, když maso plave v omáčce, máme rádi, když je maso na talíři hezky opečené.
Podrobné info: