Pažitka
Název:

Kuřecí křídla barbecue se salátem z brambor, červené řepy a jablka


Kuřecí křídla barbecue se salátem z brambor, červené řepy a jablka


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí křídla8 ks
Marináda barbecue:
pasírovaná rajčata290 g
koření barbecue, vůně dřeva, kouře a brandy2 lžičky
sojová omáčka1 lžička
třtinový cukr1 lžička
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
Salát:
velké brambory4 ks
vařená červená řepa1 ks
jarní cibulka2 ks
jablko1/2 ks
Zálivka na salát:
dijonská hořčice1 lžička
olivový olej3 lžíce
bílý vinný ocet1 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
Postup přípravy:

Kuře barbecue je klasika a když se mi do ruky dostalo koření téhož názvu, rozhodla jsem se, že jej vyzkouším. Vybrala jsem kuřecí křídla, která jsem naložila do lahodné marinády, stejně tak dobré budou např. i kuřecí paličky. Jako přílohu si můžete dát bramborový salát s červenou řepou, jablkem a hořčičnou zálivkou.

Nejprve si nachystáme marinádu, abychom mohli naložit křídla. Ve větší míse si smícháme pasírovaná rajčata, koření barbeque, třtinový cukr, osolíme a opepříme. Vše promícháme. Kuřecí křídla si omyjeme a osušíme, na několika místech nožem nařízneme, aby se marináda dostala co nejvíce do křídel. Takto nachystaná křídla lehce nasolíme a pak naložíme do marinády. Vše dobře promícháme (nejlépe to jde rukama), tak aby se marináda dostala na každé křídlo. Necháme v míse, přetáhneme folií a dáme do lednice cca na 2 hodiny (čím déle tím lépe, marináda se pak krásně dostane do křídel).

Zatím co se nám křídla marinují tak připravíme hořčičnou zálivku na salát. V misce si smícháme dijonskou hořčici, olivový olej, vinný ocet, osolíme a opepříme. Prošleháme a dáme stranou. Brambory si omyjeme a slupku očistíme (neloupeme je, vaříme je i se slupkou) a dáme vařit. Červenou řepu je třeba také uvařit, to doporučuji udělat jako první, pokud ji již nemáme nachystanou uvařenou. Pro urychlení doporučuji tlakový hrnec.

Jakmile máme křídla namarinovaná, tak pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut a pak přepneme na gril ještě na dalších 15-20 minut. Tak aby se křídla krásně opekla a získala barvu.

Salát si připravíme tak, že uvařené brambory a červenou řepu nakrájíme na stejně velké díly. Dáme je do větší mísy, poté k nim přidáme nasekanou jarní cibulku a nakrájené jablko. Vše pak přelijeme dresinkem a promícháme.

Upečená křídla pak podáváme společně se salátem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno