Ingredience: | |
kuřecí křídla | 8 ks |
Marináda barbecue: | |
pasírovaná rajčata | 290 g |
koření barbecue, vůně dřeva, kouře a brandy | 2 lžičky |
sojová omáčka | 1 lžička |
třtinový cukr | 1 lžička |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
Salát: | |
velké brambory | 4 ks |
vařená červená řepa | 1 ks |
jarní cibulka | 2 ks |
jablko | 1/2 ks |
Zálivka na salát: | |
dijonská hořčice | 1 lžička |
olivový olej | 3 lžíce |
bílý vinný ocet | 1 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
Kuře barbecue je klasika a když se mi do ruky dostalo koření téhož názvu, rozhodla jsem se, že jej vyzkouším. Vybrala jsem kuřecí křídla, která jsem naložila do lahodné marinády, stejně tak dobré budou např. i kuřecí paličky. Jako přílohu si můžete dát bramborový salát s červenou řepou, jablkem a hořčičnou zálivkou.
Nejprve si nachystáme marinádu, abychom mohli naložit křídla. Ve větší míse si smícháme pasírovaná rajčata, koření barbeque, třtinový cukr, osolíme a opepříme. Vše promícháme. Kuřecí křídla si omyjeme a osušíme, na několika místech nožem nařízneme, aby se marináda dostala co nejvíce do křídel. Takto nachystaná křídla lehce nasolíme a pak naložíme do marinády. Vše dobře promícháme (nejlépe to jde rukama), tak aby se marináda dostala na každé křídlo. Necháme v míse, přetáhneme folií a dáme do lednice cca na 2 hodiny (čím déle tím lépe, marináda se pak krásně dostane do křídel).
Zatím co se nám křídla marinují tak připravíme hořčičnou zálivku na salát. V misce si smícháme dijonskou hořčici, olivový olej, vinný ocet, osolíme a opepříme. Prošleháme a dáme stranou. Brambory si omyjeme a slupku očistíme (neloupeme je, vaříme je i se slupkou) a dáme vařit. Červenou řepu je třeba také uvařit, to doporučuji udělat jako první, pokud ji již nemáme nachystanou uvařenou. Pro urychlení doporučuji tlakový hrnec.
Jakmile máme křídla namarinovaná, tak pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut a pak přepneme na gril ještě na dalších 15-20 minut. Tak aby se křídla krásně opekla a získala barvu.
Salát si připravíme tak, že uvařené brambory a červenou řepu nakrájíme na stejně velké díly. Dáme je do větší mísy, poté k nim přidáme nasekanou jarní cibulku a nakrájené jablko. Vše pak přelijeme dresinkem a promícháme.
Upečená křídla pak podáváme společně se salátem.
Podrobné info: