Ingredience: | |
kuřecí prsa | 2 ks |
rybí omáčka | 2 lžíce |
sojová omáčka | 2 lžíce |
tamarindová omáčka | 1 lžíce |
česnek | 3 stroužky |
zázvor | 2 cm |
semínka koriandru | 1 lžička |
římský kmín | 1/2 lžičky |
citronová šťáva | 2 lžíce |
tekutý med | 1/2 lžíce |
arašídové máslo | 2 lžíce |
sezamová semínka | 1 lžička |
rýže nebo nudle | k podávání |
Dnes vám představím jídlo, které má svůj původ na Jávě v Indonésii a které se brzo stalo Indonéským národním jídlem. Oblíbené je ale ve všech koutech jihovýchodní Asie a bez problému ho dostanete v každém stánku rychlého občerstvení. Ale nejen v nich. Existuje spousta restaurací, které se právě svým originálním satay (čti saté) proslavili. Takže až se vypravíte někam do těchto oblastí, určitě se satay nevyhnete. Otázkou ale je, jestli tam máte namířeno (i když prý strašně zlevnili letenky do Asie) a jestli chcete čekat, až tam pojedete. Toto jídlo můžete ochutnat i v některých restauracích v ČR, ale hlavně si ho prostě můžete udělat doma.
Jedná se o kořeněné maso, nakrájené na tenké plátky a podávané ve formě špízu. Svůj prapůvod má toto jídlo někde na středním východě a bylo do Indonésie dovezeno muslimskými obchodníky z Indie, takže se u některých receptů můžete pozorovat indické či blízkovýchodní vlivy kebabu. Řadí se k nejoblíbenějším pokrmům světa, takže ho prostě musíte zkusit.
Jak už to bývá, druhů satay existuje nekonečně velké množství a dělají se snad ze všech druhů masa. Dokonce třeba z želvího, hadího či krokodýlího. Nebojte se, nebudu vás nutit, aby jste běželi do zverimexu pro nějakou užovku či nebohou želvu. Zůstaneme u toho nejjednoduššího a to kuřecího satay.
Tradičně se připravuje na grilu a tak si tento recept nezapomeňte zaznamenat a na příští grill párty se s ním pěkně vytáhněte. Zvládnete ho ale udělat i v troubě pod grilem, nebo na grilovací pánvi.
Nejdříve si připravte marinádu. Nastrouhejte na jemno zázvor a česnek. Přidejte omáčky, citrónovou šťávu a na jemno podrcené koření. Pořádně promíchejte. Z prsou odstraňte panenku (maso co přečuhuje z hlavní části) a udělejte z ní 3 dlouhé kousky. Prso ostrým nožem podélně překrájejte na tenké plátky (široké cca 3 mm). Z jednoho kusu byste měli mít asi 15 proužků. Ty pak dejte do marinády a opatrně promíchejte rukou tak, aby byly všechny v marinádě obalené. Nechte odležet minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Plátky masa napichujte na špejli jako harmoniku v odstupech tak cca 1 cm. Maso dejte na gril a grilujte asi 2 minuty z každé strany. Pokud nepoužijete gril, pak dejte maso na pečící papír a zapečte v troubě pod grilem rozpáleným na 220°C asi 5 minut. Pokud nemáte troubu s grilem, pak dejte na grilovací pánev trochu oleje a maso opékejte ze 2 stran cca 1-2 minuty.
Ve zbylé marinádě rozmíchejte arašídové máslo a med a zahřejte ji v rendlíku. Pokud jste maso dělali na pánvi, můžete marinádu nalít přímo do rozehřáté pánve (hned vypněte sporák) a promíchejte i s výpekem.
Maso podávejte přelité marinádou, nebo s marinádou servírovanou vedle v misce. Jako příloha je nejlepší rýže (basmati, jasmínová), nebo i smažené nudle.