Ingredience: | |
kuřecí prsa | 500 g |
červená paprika | 1 ks |
červený ocet | 0,5 dcl |
hnědého cukru | 100 g |
větší cibule šalotka | 1 ks |
sójová omáčka | dle chuti |
vejce | 1 ks |
mrkev | 1 ks |
olivový olej | 2 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
škrob | špetka |
čerstvý ananas | 4 plátky |
malý rajský protlak | 1 ks |
kuřecí vývar | na podlití |
Tenhle recept jsem odkoukala od Zdeňka Pohlreicha, zkusila jsem ji a musím říct, že jsme si doma moc pochutnali....
Kuřecí prsa kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kousky nebo širší proužky. Do misky si připravíme škrob, vejce a sojovou omáčku. Maso osolíme a opepříme, vložíme do misky se škrobem, vejcem a sojovou omáčkou a vše dobře promícháme. Necháme cca 1- 2 hodiny v chladu.
Mezitím si připravíme sladkokyselou omáčku. Cibulku pokrájíme na malé kostičky, červenou papriku, zbavenou semínek - omyjeme a pokrájíme na stejně velké kousky. Ananas oloupeme a pokrájíme na větší kostky ( může být i okapaný - kompotovaný ananas). Mrkev pokrájíme na tenká kolečka nebo ji nahrubo nastrouháme.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zkaramelizovat hnědý cukr. Vmícháme pokrájenou mrkev, ananas a papriky. Vše osolíme, opepříme, zakápneme červeným octem a restujeme. Přidáme malý rajský protlak, zamícháme a nakonec podlijeme kuřecím vývarem - dál dusíme doměkka.
Naložené maso na oleji orestujeme doměkka.
Výpek s pánve slijeme do jiné mísy. Takto orestované maso ( bez oleje ) smícháme s připravenou sladkokyselou omáčkou a za stálého míchání necháme vše ještě asi 3 minuty povařit. Sladkokyselou čínu podáváme s oblíbeným druhem rýže. Dá se podávat také jen s pečivem. Opravdu nám chutnalo ( malinko jsem zakápla omáčku i červeným vínem), ale to bylo jen něco navíc, co tam jinak nedávám, ale mělo to šmrnc i tak i tak.