Ingredience: | |
větší kuřecí prsa | 2 ks |
mozzarella | 1 ks |
sušená rajčata | 4 ks |
čerstvý (mražený) špenát | hrst |
olej | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
italské koření | dle chuti |
Hořčičná omáčka: | |
máslo | 40 g |
hladká mouka | 40 g |
smetana na vaření | 100 - 120 ml |
dijonská hořčice | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
bílý pepř | dle chuti |
Příloha: | |
domácí americké brambory | dle potřeby |
A konečně pro vás mám také jeden slaný recept na hlavní jídlo, abychom to s těmi moučníky nepřeháněli že? Závitky obecně jsou podle mne takové víkendové nebo slavnostnější jídlo, protože komu by se chtělo motat se s masem a vytvářet úhledné závitky někdy uprostřed pracovního týdne - na to prostě není moc čas. Ale právě víkend je jako stvořený pro větší vaření. Můžete třeba vyzkoušet nové recepty, s jídlem se víc mazlit a trochu si s ním vyhrát. A s takovými závitky si rozhodně vyhrajete. Někdy to totiž není úplně jednoduché maso pěkně a úhledně zabalit, hlavně když máme menší kousek masa. Doporučuji tedy větší kuřecí prsa, které navíc v jejich nejtlustší části od středu nařízněte, abyste zvětšili jejich plochu a lépe se vám závitky balily. Kombinace sušených rajčat, mozzarelly a špenát mám osobně moc ráda, protože kromě toho, že je krásně barevná tak především dobře chutná. Aromatická rajčata jsou zjemněná méně výraznou mozzarellou a špenát dodá další rozměr chuť. Hořčičná omáčka zase zvýrazní chuť jinak méně výrazného kuřete.
Takže se neváhejte rozmazlit a uvařte si tuhle dobrotu v barvách italské vlajky. Věřím, že si pochutnáte tak jako my.
Kuřecí prsa lehce naklepeme, ale nejlépe, když vyšší část prsou ještě podélně seřízneme, abychom dostali větší a stejně vysoký plátek. Plátky z obou stran okořeníme a na každý z nich rovnoměrně a spíš do středu umístíme dva plátky mozzarelly, dvě rajčata a trochu špenátu. Kuřecí plátky co nejlépe zabalíme, aby obsah pokud možno moc nevykukoval, a důkladně zabezpečíme provázkem nebo jehlou. Na pánvi rozehřejeme olej a závitky na něm rychle ze všech stran opečeme, aby získaly barvu. Poté je přesuneme i s výpekem do zapékací misky nebo pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 20 - 30 minut podle velikosti závitků. Do pekáčků můžeme při pečení přidat kousek másla a panák vody. Když se závitky pečou, připravíme si hořčičnou omáčku. V kastrůlku si rozehřejeme máslo, zašleháme mouku a vytvoříme světlou jíšku, kterou krátce provaříme. Poté přilijeme smetanu a důkladně rozšleháme, ab v omáčce nebyly hrudky. Nakonec přimícháme hořčici a sůl s pepřem a necháme na mírném plameni projít varem. Upečené závitky zbavíme provázku nebo jehly, rozkrojíme v půlce a servírujeme s americkými brambory z trouby a hořčičnou omáčkou.
Podrobné info: