Ingredience: | |
kuskus | 150 g |
jablečná šťáva | 100 ml |
voda | 200 ml |
skořice | 1 ks |
máslo | oříšek |
střední vařená červená řepa | 1 ks |
mandarinka | 2 ks |
rukol | 2 hrsti |
smetanový sýr | 50 g |
sůl | dle chuti |
kešu ořechy | 30 g |
sezamová semínka | 1 - 2 lžičky |
Rychlé a efektivní vaření mám nejraději. Dnes jsme sáhla po kuskusu, je u nás oblíbený a univerzální, co se přidaných surovin týče. Lze jej připravit jak na slano tak i na sladko. Jelikož jsem se nemohla rozhodnout, tak jsem zvolila zlatou střední cestu a vznikla sladko-slaná varianta.
Nejprve si v kastrolku zahřejeme jablečnou šťávu, vodu a skořici. Necháme chvíli povařit a stáhneme. Skořice hezky jablečnou směs provoní. V jiném kastrolku si na oříšku másla opečeme kuskus, jen tak aby se rozvoněn a zalijeme jej směsí vody, jablečné šťávy a skořice a necháme cca 10 minut odpočívat (tento postup používám jako univerzální pří přípravě kuskusu na sladko).
Mezitím si nakrájíme červenou řepu na kostičky. Oloupeme mandarinky, naloupeme na měsíčky, a pokud chceme, ještě oloupeme dužinu a nakrájíme na kousky. Rukolu omyjeme a osušíme a překrojíme nebo natrháme. Kešu ořechy nasekáme na kousky.
Pak už jen vše smícháme dohromady. Pokud nechceme mít kuskus celý obarvený od červené řepy, dáme ji až nakonec a navrch. Jinak kuskus promícháme s červenou řepou, mandarinkami, rukolou, kešu ořechy a nadrobeným smetanovým sýrem. Dle chuti osolíme. Navrch posypeme slunečnicovými semínky.
Podrobné info: