Ingredience: | |
cizrna z plechovky (propláchnutá a okapaná) | 150 g |
celozrnný kuskus | 100 g |
máslo | 1 lžíce |
rukola | 1 velká hrst |
cherry rajčata | 10 - 15 ks |
křepelčí vejce (klasická vejce 4 ks) | 8 ks |
lněné semínko drcené | 1 lžíce |
česnek nakrájený na tenké plátky | 3 stroužky |
mletý kmín | 2 lžičky |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olivový olej | trochu |
čerstvá máta | dle chuti |
šťáva z půlky citronu | dle chuti |
Trochu jsem se zde inspirovala v kuchařce What Katie Ate, kterou mám moc ráda a tak nějak je mi jasné, že máme s Katie stejné chutě, jistě nejsem sama. Pokud máte raději výslednou chuť kuskusu více orientální, je dobré vejce vynechat a přidat více máty a citronu, a kdo nemá rád mátu může ji nahradit bazalkou.
Předehřejte troubu na 180 st. Je zde možnost rajčata péct déle a na méně (na 140 st., 90 minut), na chuti je to znát, ale pokud na to není čas zkuste tuto variantu, jako já. Rajčata omyjte, rozkrojte, osolte, opepřete a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct na 30 minut. Mezitím si podle návodu na obalu připravte kuskus, když je hotový dejte do něj lžíci másla a vidličkou ho načechrejte. Nechejte stranou. Na pánev dejte trochu olivového oleje a pokrájený česnek a osmahněte cizrnu s lněným semínkem a mletý kmín. Trvá to cca 10 minut. V mezičase nechejte vařit osolenou vodu a uvařte v ní vejce. Křepelčí vajíčka povařte cca 1,5 minuty, klasická vajíčka cca 3-4 minuty. Nyní vše smíchejte dohromady, smíchejte kuskus, cizrnu s ln. semínkem a česnekem, omytou rukolu, pečená rajčata a oloupaná a pokrájená vajíčka. Vše osolte, opepřete. Pro orientální variantu vynechejte vejce a na závěr vše pokapejte citronovou šťávou a posypejte lístky máty.
Podrobné info: