Pažitka
Název:

Kuskusový koláč s kysaným zelím, šunkou a sýrem


Kuskusový koláč s kysaným zelím, šunkou a sýrem


Ingredience:
Ingredience:
kuskus250 g
kuřecí vývar0,5 l
kysané bílé zelí250 g
šunka od kosti150 g
45% eidam200 g
jarní cibulka1/2 svazku
vejce5 ks
sezamová semínka2 hrsti
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Můj další tip na teplou večeři je tento koláč s kysaným zelím, které si poslední dobou oblíbil hlavně můj muž.
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitaminů, především vitaminu C. To je v zimě a období chřipek ideální k posílení imunity. Doplní však i hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík nebo vápník. Nejlepší je samozřejmě domácí, ale pokud nemáte možnost si ho vyrobit, sledujte aspoň složení - mělo by obsahovat jen zelí, sůl, kmín. Hlavně žádné konzervanty či jiné přidané látky. Účinné látky se ničí také pasterizací. 
A teď už k samotnému receptu.

Vývar přivedeme do varu, kuskus propláchneme vodou a zalijeme vařícím vývarem. Necháme přikryté asi 10 minut odstát. Cibulku si nasekáme najemno a orestujeme ji na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, znovu orestujeme a nakonec přidáme vodou propláchnuté kysané zelí. Necháme prohřát. Hotovou směs vmícháme do kuskusu, necháme lehce zchladnout, přidáme vejce, znovu promícháme a nalijeme na plech o velikosti cca 40x25 cm vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních. Těsně před koncem navrstvíme plátky sýra, posypeme sezamovými semínky a necháme sýr zapéct. 
Koláč je vynikající teplý i studený.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno