Ingredience: | |
kuskus | 320 g |
bazalkové pesto | 1 vrchovatá lžíce |
sušená rajčata, naložená v oleji | 6 - 8 ks |
cizrn | 250 g |
rukol | hrst |
hoblinky parmazánu | dle potřeby |
Bazalkové pesto: | |
bazalkové listy | 50 g |
piniové oříšky | 1 velká lžíce |
česnek | 1 stroužek |
olivový olej | 100 ml |
strouhaný parmazán | 50 g |
sůl | dle chuti |
Miluju kuskus! Asi to bude tim, odkud pochází půlka mojí rodiny. V Tunisu je kuskus národním jídlem a já vám teď předvedu, že se nemusí konzumovat jen s červenou pálivou omáčkou!
Udělejte si můj kuskusovej salát s cizrnou, sušenýma rajčatama a bazalkovým pestem, třeba jako prima lehkou večeři pro Vás a vaše přátele.
"Zálivkou" na kuskusovej salát, je známý bazalkový pesto.
Tahle vynikající kombinace bylinky, olivovýho oleje a oříšků se hodí výborně i na těstoviny nebo do zeleninových salátů, a je víc než snadná na přípravu.
Bazalkový pesto:
Do hmoždíře vložíme natrhaný bazalkový listy, piniový oříšky opražené na pánvi, česnek i sůl a vše rozmačkáme. Pak přidáme parmezán, olivovej olej a celý to umícháme do hladký konzistence.
Můžete použít i tyčovej mixér, ale jak řiká Zdeněk Pohlreich…Jen v případě, že se za to budete stydět! Mixováním se totiž mohou suroviny znehodnotit a ruční práce je zkrátka ruční práce.
Kuskus uvaříme nejlíp v páře, (je pak nadejchanej, sypkej a nelepí se), nebo dle návodu na krabici. Přesypeme ho do mísy, přidáme bazalkový pesto a pořádně ho s uvařeným kuskusem promícháme. Sušený rajčata nakrájíme na menší kousky a společně s okapanou cizrnou smícháme s kuskusem. Na závěr ještě hrst rukoly, dle chuti dosolíme mořskou solí a servírujeme do misek. Takhle připravenej salát můžeme doplnit o tenounký plátky červený cibule a hoblinky parmazánu.
Podrobné info: