Ingredience (cca 18 ks): | |
odebraný kvásek | 130 g |
mléko | 450 ml |
špaldová mouka | 200 g |
jemné ovesné vločky | 100 g |
třtinový cukr | 50 g |
chia semínka | 6 lžic |
sůl | špetka |
jablka | 1 - 2 ks |
vlašské ořechy | 1 - 2 hrsti |
třtinový cukr | 2 lžíce |
med | k podávání |
Další způsob, jak zužitkovat odebraný kvásek při jeho omlazení, má tentokráte sladkou podobu. Od kamarádky Lenky jsem dostala recept na kváskové lívanečky Jelikož jsem ještě nějaký odebraný kvásek měla, pustila jsem se do nich a doma měly úspěch. Mizely mi přímo z talíře a končily ve spokojených bříškách.
Všechny suroviny na lívanečky smícháme v míse. Promícháme a dáme přes noc do lednice. Ráno vyndáme a necháme 1 hodinu kynout. Poté na teflonové pánvi potřené olejem smažíme pozvolna lívanečky. Když se nám na lívanečku objeví bublinky a těsto je mírně propečené, pak obrátíme na druhou. Mezitím si vykrojíme jablka, nakrájíme na kostičky, přendáme do kastrůlku a posypeme třtinovým cukrem. Pomalu prohřejeme, až se nám cukr rozpustí a obalí jablka. Poté přidáme nasekané ořechy a vše prohřejeme. Lívanečky pak podáváme se zkaramelizovanými jablky a ořechy se lžičkou medu.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: