Pažitka
Název:

Kváskové špaldové buchty


Kváskové špaldové buchty


Ingredience:
Rozkvas:
kvásek1 lžíce
žitná mouka200 g
voda200 g
Finální těsto:
špaldová mouka typ 630500 g
třtinový cukr120 g
žloutek2 ks
mléko160 ml
máslo150 g
himalájská sůl špetka
Náplň:
švestková povidla300 g
Postup přípravy:

Propadla jsem kouzlu jménem kvásek. Stala se z toho regulérní závislost, a proto byla jen otázka času, kdy od pečení chleba, přejdu k pečení sladkého. Tento recept vlastně vznikl počátečním omylem, kdy jsem si rozkvasila pšeničný kvásek žitnou moukou. Řešení byly dvě - upéct chleba, a nebo to risknout a zkusit kynuté buchty. Já zariskovala a vyplatilo se. Buchty jsou nádherně nadýchané a mizí z plechu kosmickou rychlostí.
A já už teď vím, že se nikdy nevrátím ke kvasnicím. Myslím, že ten, kdo peče kváskové pečivo, mě jistě pochopí.

Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s moukou a vodou v husté těsto. Necháme prokvasit při pokojové teplotě cca 12 hodin.

Finální těsto jsem si nechala vymíchat pekárnou na chleba - mléko s máslem lehce ohřála, přidala cukr, žloutky, rozkvas a mouku se solí. Pekárnu po vymíchání těsta vypnula a těsto nechala zhruba dvě hodiny kynout a při pokojové teplotě. Poté jsem naplnila buchty povidlím a dala na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem a každou buchtu potřela olejem, ab těsto při kynutí "nevysychalo". Buchty mi kynuly další dvě hodiny. Asi dvacet minut před pečením jsem si rozehřála troubu na 180 stupňů. Pečte zhruba 20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby opět potřete olejem a pocukrujte.

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno