Pažitka
Název:

Kváskový chléb z žitné a špaldové mouky se slunečnicovými semínky


Kváskový chléb z žitné a špaldové mouky se slunečnicovými semínky


Ingredience:
Ingredience:
žitná chlebová mouka250 g
špaldová mouka T 1050 na pečivo250 g
kvásek20 - 30 g
sůl2 špetky
kmín dle chuti
slunečnicová semínka dle chuti
odstátá vodacca 500 ml
Postup přípravy:

Tento recept je pro začátečníky v pečení chleba, nic náročného... jen mít doma kvásek. A kdo ho nemá, mrkněte na internet jak na něj a za 4 dny ho máte a můžete péct.

Více mi vyhovuje, si chleba založit večer a ráno péct. Počítejte s tím, že chleba potřebuje tak 12 hodin kynutí plus další 2 hodin ve formě.

Takže ve velké míse smíchejte mouky se solí, kmínem a semínky. Do větší sklenice dejte lžíci kvásku (20 - 30g) a zalijte odměřenou vodou. Vznikne vám bahnitá voda, kterou nalijte do mísy s moukou. Zamíchejte, strčte mísu do igelitky a nechte kynout 12 hodin. Ráno si potřu větší stěrku olejem a řídké těsto v míse tak 4krát přeložím. Z jedné strany na druhou, abychom zapracovali vzduch do těsta. Necháme odstát 15 minut. Mezitím si formu důkladně promažeme máslem a těsto do něj "nalijeme" - je řídké. Mokrou rukou uplácneme, pokropíme, posypeme semínky a dáme do igelitky opět kynout tak na 2 hodiny.

Potom rozpálíme troubu na 250 stupňů, naspod trouby dáme pekáček na vodu. Vykynutý chleba dáme do rozpálené trouby, do spodní misky nalijeme hrníček vody, rychle zavřeme a pečeme. Po 10ti minutách stáhneme teplotu na 200 a pečeme dalších cca 20 - 30 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Terezie Mojžíšová

    zavřít okno