Ingredience: | |
kvásek | 3 lžíce |
žitná chlebová mouka | cca 150 g |
voda | 150 g |
pšeničná tmavá chlebová mouka | 600 g |
žitná chlebová mouka | 200 g |
žitná celozrnná mouka | 200 g |
sůl | 4 lžíce |
drcený kmín | 2 lžíce |
kysané podmáslí | 1 l |
lněné semínko | několik hrstí |
Kváskové pečení je teď velká móda. Kdo nepeče domácí kváskový chleba, je houby kuchař / pekař / blogger. A protože ani já nechci být houby pekařka, pustila jsem se do kváskového pečení také (no a co si budeme povídat, on je ten doma pečený chleba opravdu moc dobrý).
Z kvásku, mouky a vody umícháme řídké těstíčko a necháme ho rozkvasit podle potřeby (12 i více hodin). Společně s ostatními surovinami ho zpracujeme v těsto, které opravdu důkladně propracujeme a prohněteme (práce s těstem se v případě chleba opravdu zúročí), rozdělíme ho na 2 - 3 části podle velikosti ošatek (já mám ošatky malé a proto ho dělím natřikrát). Každou část těsta ještě zvlášť prohněteme a stočíme do žitnou moukou dobře vysypané ošatky, kde ho necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Společně s troubou rozpalujeme i plech, na kterém se bude chleba péct a na dně trouby také starý plecháček nebo hrnec. Chléb opatrně vyklopíme z ošatky na prkénko vyložené dostatečně velkým kusem pečícího papíru (z prkénka budeme chléb sázet na rozpálený plech, proto doporučuji spíše dřevo než plast). V této fázi můžeme z chleba omést přebytečnou mouku a také ho dobře nabroušeným nožem naříznout. Otevřeme troubu a chléb i s pečícím papírem opatrně přemístíme na rozpálený plech. Do plecháčku na dně trouby nalijeme přibližně půl litru vody (pozor na horkou páru) a troubu ihned zavřeme, abychom nevyvětrali teplo. Pečeme na 250 stupňů přibližně 10 minut, poté teplotu stáhneme na 160 stupňů, odstraníme plecháček a dopékáme chléb dalších 30 - 60 minut (podle jeho velikosti, trouby a také podle toho, jak vypečenou kůrku máme rádi). Hotový chléb poznáme podle toho, že po zaklepání na spodní stranu dutě "zvoní". Chléb necháme vychladnout na mřížce. Nekrájíme horký, jinak se srazí.
Podrobné info: