Pažitka
Název:

Kváskový trhací chléb


Kváskový trhací chléb


Ingredience:
Rozkvas:
žitný kvásek1 lžíce
voda50 g
žitná chlebová mouka50 g
Těsto:
rozkvas dle potřeby
voda150 g
olej20 g
himalájská sůl1 lžička
chlebová pšeničná mouka70 g
špaldová mouka 1050 Lidl220 g
Náplň:
máslo60 g
česnek3 stroužky
sýr Gouda150 g
Postup přípravy:

Tento chléb je moje kvásková verze Trhacího chlebíku od Pekárnománie a najdete ho i v knize Ruce v mouce, která je podle mě pekařská bible.

Po upečení trhacího chlebíku už naprosto rozumím jeho pověsti. Vůně naprosto neodolatelná a i to, že zmizel dříve, než stačil vychladnout, nikoho už asi taky nepřekvapí.

Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou a moukou. Necháme cca 10 - 12 hodin rozkvasit v míse pod igelitem. 

Na zadělání těsta používám pekárnu na chleba (program příprava těsta), případně robot, kde vymíchám hladké pružné těsto. Těsto nechávám kynout v olejem vymazané míse cca 3 hodiny. 

Poté vyválíme plát, potřeme ho rozpuštěným máslem smíchaným s rozdrceným česnekem, posypeme sýrem a bylinkami. Takto připravený plát rozřízneme na čtverce zhruba o velikosti 10 x 10 cm. Čtverce s náplní skládáme do vymazané formy na biskupský chlebíček nastojato. Necháme cca 1,5 hodiny vykynout. 

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova. 

Necháme prochladnout, vynikající je ještě vlažný. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno