Rozkvas: | |
žitný kvásek | 1 lžíce |
voda | 50 g |
žitná chlebová mouka | 50 g |
Těsto: | |
rozkvas | dle potřeby |
voda | 150 g |
olej | 20 g |
himalájská sůl | 1 lžička |
chlebová pšeničná mouka | 70 g |
špaldová mouka 1050 Lidl | 220 g |
Náplň: | |
máslo | 60 g |
česnek | 3 stroužky |
sýr Gouda | 150 g |
Tento chléb je moje kvásková verze Trhacího chlebíku od Pekárnománie a najdete ho i v knize Ruce v mouce, která je podle mě pekařská bible.
Po upečení trhacího chlebíku už naprosto rozumím jeho pověsti. Vůně naprosto neodolatelná a i to, že zmizel dříve, než stačil vychladnout, nikoho už asi taky nepřekvapí.
Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou a moukou. Necháme cca 10 - 12 hodin rozkvasit v míse pod igelitem.
Na zadělání těsta používám pekárnu na chleba (program příprava těsta), případně robot, kde vymíchám hladké pružné těsto. Těsto nechávám kynout v olejem vymazané míse cca 3 hodiny.
Poté vyválíme plát, potřeme ho rozpuštěným máslem smíchaným s rozdrceným česnekem, posypeme sýrem a bylinkami. Takto připravený plát rozřízneme na čtverce zhruba o velikosti 10 x 10 cm. Čtverce s náplní skládáme do vymazané formy na biskupský chlebíček nastojato. Necháme cca 1,5 hodiny vykynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut dozlatova.
Necháme prochladnout, vynikající je ještě vlažný.
Podrobné info: