Rozkvas: | |
mateřský žitný kvas z lednice | 35 g |
žitná chlebová mouka | 205 g |
voda | 200 - 220 ml |
Do chleba dále přidáme: | |
žitná trhanka (případně žitná celozrnná mouka) | 120 g |
pohanková mouka hladká | 200 g |
voda | 400 ml |
sůl | 18 g |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
Tak s přípravou tohoto chleba se už nějakou chvíli mazlím a strašně mě to baví, a to nejen svojí chutí, ale rovněž jednoduchostí a rychlostí přípravy.
Kváskové pečení miluji, ale s naší malou princeznou a princem to někdy není úplně snadné a také se chci samozřejmě co nejvíce dětem. Hledala jsem způsob přípravy chleba, který by byl co nejsnazší. Velkým úspěchem je pro mě právě spojení žita a pohankové mouky. Jsem zatím moc spokojená, uvidíme, kam se propracuji dále.
Náš mladý pán si pochutnal na chlebíku s Ghítelou a mě velmi potěšilo, že mu tak moc chutná.
Z lednice si vyndáme kvásek, který si smícháme s moukou a vodou v poměru viz. ingredience na rozkvas. Já si vždy rozdělám rozkvas ve vysoké skleněné míse, přiklopím igelitem a nechám 8 - 12 hodin. Záleží na okolní teplotě, čím je větší teplo je samozřejmě připraven k použití dřív. Nezapomeneme si vždy z rozkvasu odebrat na další pečení.
Připravený rozkvas si smícháme s dalšími ingrediencemi. Prostě a jednoduše přidáme vodu, mouky, kmín, sůl, jedlou sodu, případně nějaké to semínko, důkladně zamícháme a přelijeme do formy na biskupský chlebíček, překryjeme igelitem a necháme 1 hodinu odpočinout. Rozpálíme troubu na 250°C, chléb ve formě a na plech vložíme do rozpálené trouby a překryjeme pečícím papírem. Necháme péct 15 minut na plno a následně troubu stáhneme na 180 - 200°C. Po 1 hodině pečení vyklopíme chleba z formy na plech jako bábovku, dále pečeme s pečícím papírem, můžeme během pečení rosit, chléb dostane zlatavou barvu. Pečeme přibližně 1,5 hodiny a na posledních 10 minut sundáme pečící papír, chléb dostane křupavou a zlatavou barvu. Před vyndáním musí z obou stran při poklepání zvonit.
Upečený chléb dáme na mřížku vychladnout. Po upečení orosíme na mřížce vodou.
Podáváme s oblíbenou pomazánkou, my tentokrát zvolili Ghítelu.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: