Pažitka
Název:

Květáková polévka


Květáková polévka


Ingredience:
Ingredience:
květák400 g
mrkev1 ks
zeleninový vývr nebo voda800 ml
sůl dle chuti
mletý bílý pepř1/2 lžičky
strouhný muškátový oříšek1/2 lžičky
Jíška:
máslo2 lžíce
hladká mouka1 lžíce
Postup přípravy:

Květák se řadí k dietním druhům zeleniny, která je však chutná a výživná. Navíc stačí květák povařit chvíli, takže během pár minut máte na stole vynikající polévku.

Očištěný květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody nebo zeleninové vývaru. Vaříme 10 minut. Šťouchadlem na brambory trochu pošťoucháme. Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Naředím ji trochou studené vody a vlijeme do květáku. Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle (jako okurku) a přidáme ke květáku. Muškátový oříšek nastrouháme najemno a přidáme do polévky. Opepříme bílým pepřem. Na mírném ohni provaříme cca 10 minut. Podle chuti přisolíme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno