Ingredience: | |
květák | 400 g |
mrkev | 1 ks |
zeleninový vývr nebo voda | 800 ml |
sůl | dle chuti |
mletý bílý pepř | 1/2 lžičky |
strouhný muškátový oříšek | 1/2 lžičky |
Jíška: | |
máslo | 2 lžíce |
hladká mouka | 1 lžíce |
Květák se řadí k dietním druhům zeleniny, která je však chutná a výživná. Navíc stačí květák povařit chvíli, takže během pár minut máte na stole vynikající polévku.
Očištěný květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody nebo zeleninové vývaru. Vaříme 10 minut. Šťouchadlem na brambory trochu pošťoucháme. Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Naředím ji trochou studené vody a vlijeme do květáku. Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle (jako okurku) a přidáme ke květáku. Muškátový oříšek nastrouháme najemno a přidáme do polévky. Opepříme bílým pepřem. Na mírném ohni provaříme cca 10 minut. Podle chuti přisolíme.
Podrobné info: