květák | 500 g |
větší cibule | 1 ks |
losos | 150 g |
kokosový olej | 3 velké lžíce |
voda/vývar | 1,5 l |
himalájská růžová sůl | 1 špetka |
citronová šťáva | 1 lžička |
drcený kmín | 1 čajová lžička |
Těžké časy před vejplatou a po Vánocích jsou někdy k dobru, protože mi pomohly vymyslet tuto výbornou polévku. Milovnice lososa se mohou začít pěkně olizovat.
Nasekáme si cibulku na drobno. Ve větším hrnci si rozpustíme kokosový olej a cibulku na něm zesklovatíme. Přidáme růžičky květáku a necháme chvíli orestovat s cibulkou (pokud použijeme mražený, necháme ho povolit). Zalijeme horkou vodou nebo vývarem a vaříme do měkka. Mezitím si nakrájíme na kostičky nebo nudličky lososa. Když je květák měkký, tak ho rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem, přidáme kousky lososa, vrátíme zpátky na plamen a vaříme přibližně 10 minut. Ke konci přidáme podle chuti sůl, čajovou lžičku drceného kmínu, zamícháme a máme hotovo. Celé to pak můžeme kolem dokola zakápnout citronovou šťávou.
Dobrou chuť!