obrovský lilek | 1 ks |
Ingredience: | |
menší červená cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
menší zralá rajčata | 6 ks |
zelené olivy bez pecek | hrst |
kapary ve slaném nálevu | hrstika |
hladkolistá petržel | dle chuti |
sušené oregano | 1 lžička |
vinný ocet | 2 - 3 lžíce |
olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
květák | 1 ks |
masový vývar | dle potřeby |
Ciao amici! Dnes trocha italské kuchyně podle Jamieho Olivera. Recept na jeho sicilskou caponatu je naprosto dokonalý. Voní a chutná báječně..a aby taky ne, Jamie je profík každým coulem, ten by naučil vařit snad i koně.
Jeho recepty obletěly svět tak rychle, jako jeho třicetiminutové menu. Zakotvily i v mé kuchyni.
Pokud máte rádi lilek a létem provoněná rajčata, olivy a kapary...směle do toho, protože tohle jídlo zaručuje chuťový zážitek na 100%.
Ve větší pánvi a na olivovém oleji osmažíme lilek pokrájený na kostky a posypaný oregánem, ze všech stran. Když začíná hezky zlátnout, přidáme drobně pokrájenou cibuli, nať hladkolisté petržele a na plátky nasekaný česnek. Opět chvilenku restujeme. Podle potřeby přidáme trochu olivového oleje. Dále vmícháme okapané olivy, kapary a celou směs zastříkneme vinným octem. Necháme odpařit ocet a vmícháme na kousky pokrájená rajčata. Dochutíme solí, pepřem a dusíme do měkka. Nakonec posypeme nasekanými lístky petržele.
Květák rozebereme na růžičky a ve foodprocesoru rozmixujeme na drobno. Rozpálíme olivový olej a květákovou drť na něm pár minutek restujeme. Podlijeme vývarem, tak 3 - 4 lžíce budou stačit, osolíme a dusíme do měkka.
Květákovou rýži servírujeme s caponatou. Na talíři můžeme zakápnout olivovým olejem nebo vinným octem, dle chutí každého. Buon appetito!! A když už jsme u té Itálie, jdu si pustit další díly Chobotnice..
Podrobné info: