Ingredience: | |
syrový květák | 200 g |
strouhaný sýr | 30 g |
vejce | 1 ks |
strouhanka | 1 pol. lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
sušený česnek | špetka |
petrželka | špetka |
paprička | 1 ks |
olej na smažení |
Už nejednou jsem zmínil kapustové a na tyto jaksi zapomněl. Škoda. Dnes už tolik květák nemusím. Přestává mi chutnat a obzvláště takto upravený. Bývalo ale pravidlem, poměrně dávno, že jsem květákové karbanátky a smažený květák připravoval jednou týdně. Miloval jsem ta jídla. Doufám, že si je nyní zamilujete vy.
1/ Dnes ze syrového květáku - ten tedy opláchnutý semeleme mlýnkem s hrubou šajbou, nebo v kutru tyčového mixéru. To druhé jsem použil já a není to tak úplně ono. Podle mne zbytečně kašovité.
2/ Připravíme si základ - vajíčko, strouhaný sýr a lžíci smetany. Ochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, hrstí posekané čerstvé petrželky a přidáme květák. Vše dobře vymícháme s e strouhankou a necháme v lednici 5 minut odpočinout. Poměr je asi 200 gramů květáku, 1 kus vajíčko, 1 lžíce strouhanky. To ostatní podle osobní chuti. Já přidal sekanou papričku.
3/ Nebo jinak - opět v kutru rozmixujeme květák a máčený kus kus, nebo pohanku. Smícháme se žloutkem a strouhankou a nakonec už lehce vmícháme sníh z bílků. Koření a česnek je věcí volby.
4/ Ty první já smažím obalené ve strouhance, nebo trojobalu a tradičně smažím. Z druhé směsi připravuji placičky a opékám na oleji do zlatava tak jak jsou a bez obalu.
Je to opravdu hezká shoda okolností. Dopoledne jsem připravil a v poledne v TV sledoval jak je připravují v Tescoma vaření. Hezké!
Přílohu si zvolte sami dle chutě. Hodí se, jak brambory, tak čerstvý chléb. Recept na domácí čerstvý chléb najdete u mě na profilu.
Doboru chuť!
Podrobné info: