Ingredience: | |
střední květák | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
chilli paprička nebo 1/2 feferonky | 1 ks |
loupaná krájená rajčata | 400 g |
kokosové mléko | 300 g |
rajčatový protlak | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
kari koření | dle chuti |
bramborový škrob na zahuštění | 1/2 lžíce |
olivový olej | dle potřeby |
Vždy přemýšlím nad tím, jaké rostlinné jídlo bych měla vařit, snažím se nevymýšlet jídla, kde bych musela něčím nahrazovat maso. Podle mě je to hloupost. Maso je maso a to prostě nenahradí ani tofu ani tempeh.
Proto vařím nejraději luštěninové a zeleninové směsi s omáčkou, protože to prostě dopadne vždy dobře. A tohle květákové kari je toho důkazem. Můžete jej servírovat s pečenými bramborami, stejně jako já, anebo s rýží či s pečivem.
1. Cibuli i česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.
2. Chilli papričku nasekejte také nadrobno.
3. Květák očistěte a důkladně omyjte.
4. Květák nakrájejte na menší kousky.
5. Na olivovém oleji ve středním hrnci nebo v hluboké pánvi orestujte cibuli, česnek a chilli.
6. Poté přidejte pokrájený květák.
7. Přilijte 400 ml vody, přidejte sůl a loupaná rajčata a vařte do změknutí květáku, cca 15 - 20 minut.
8. Když je květák měkký, přidejte kari a kokosové mléko a provařte ještě 10 minut.
9. Pokud je kari příliš řídké, rozmíchejte v troše vody bramborový škrob a kari jím zahustěte.
10. Provařte znovu 10 minut na mírném plameni.
11. Ihned podávejte.
TIP: Kari můžete ozdobit nasekanou petrželkou či koriandrem a rostlinným jogurtem.
Podrobné info: