Ingredience: | |
květák | 200 g |
skyr | 280 g |
vejce | 3 ks |
větší jarní cibulka | 1 ks |
mražený hrášek | pořádná hrst |
hladká celozrnná špaldová mouka | 120 g |
přepuštěné (nebo klasické) máslo | 50 g |
strouhaný tvrdý sýr | hrst |
prášek do pečení (bezfosfátový) | 5 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Skyr vás zdá se zaujal a mě taky hrozně baví! Konzistencí je jako tvaroh, není ale tolik hutný, na chuti je jemnější a blíží se dalšímu mému oblíbenci - řeckému jogurtu. Je to dobrý zdroj bílkovin s minimem tuku a vyplatí se ho sem tam do něčeho zašít hlavně malým masonejedlíkům. Třeba se jim budou líbit zrovna tyhle buchtičky naslano.
Květák oberte na drobné růžičky a uvařte do měkka. Nechte lehce vychladnout a poté společně s vejcem rozmixujte na hladké pyré. Do něj vmíchejte skyr, nasekanou cibulku, rozpuštěné máslo, hrášek a mouku. Nezapomeňte také na prášek do pečení, aby muffiny vyběhly. Dochuťte solí, pepřem a případně i hrstí strouhaného sýra, použít můžete i libovolné bylinky. Dejte do muffinové formy vystlané pečícími košíčky (doporučuji je používat a nebo alespoň formu opravu poctivě vymazat, muffiny mají tendenci se trošku lepit) a pečte na 180°C do zlatova (řádově 20 - 30 minut).
Můžete je podávat ještě teplé k snídani, zasytí ale i k hlavnímu jídlu, stejně jako chutnají dobře i vychladlé jako zdravá svačinka na cesty.
Dětská specifika: