Můj drahý miluje květák smažený. Já spíše vařený. Ale na této podobě se shodneme oba.
Květák rozeberte na jednotlivé drobnější růžičky a
uvařte v osolené vodě do měkka. Trvá to přibližně 10 minut. Poté rozmixujte v mixéru nebo pomocí šťouchadla na brambory. Do pyré přidejte 1 žloutek, hrst bylinek a sýra, a dle potřeby zahustěte moukou. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou a troškou česneku, obměnit můžete také například za muškátový oříšek nebo kmín. Závěrem opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Zpravidla se smaží na pánvi, takže pokud nevaříte nejmenším nebo nehlídáte linii, budou vám jistě takto chutnat více. Já jsem je pekla v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 - 20 minut.