Ingredience: | |
světlá quinoa | 30 g |
červená quinoa | 30 g |
najemno nastrouhaná máslová dýně | 80 g |
sůl | dle chuti |
vejce | 1 ks |
teff mouka světlá | 2 lžíce |
quinoa mouka | 1 lžíce |
květák | 1 ks |
Quinoa, česky merlík chilský pochází z Jižní Ameriky. Neobsahuje lepek, je tedy velmi vhodnou alternativou pro bezlepkovou dietu. Má velmi vysokou výživovou hodnotu, je lehce stravitelná, takže ideální pro ty, kteří myslí a jí zdravě. S ohledem na nízký glykemický index je vhodná i při redukční dietě.
Nad běžnými obilninami quinoa vyniká vyšším obsahem některých minerálních látek, například vápníku (obsahuje ho více než mléko), fosforu, železa, hořčíku, zinku dále vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupiny B, vitamin C) a hlavně bílkovin, respektive esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže vytvořit a jejichž zdrojem je přijímaná potrava. Skladbou aminokyselin se quinoa podobá živočišným produktům a sóje. Rovněž obsahuje cenné antioxidanty, vlákninu, zdroj vitamínů (thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu).
Květák rozebereme na růžičky, uvaříme v páře, quinou namočíme do vody, tak na 10-15 minut, scedíme, zalijeme novou vodou v poměru 2:1 a dáme vařit přibližně na 15-20 minut, pokud se nám nepovede odvařit všechna voda, přecedíme quinou přes sítko. Do misky dáme uvařený květák, quinou, přidáme najemno nastrouhanou dýni, přidáme vejce, lehce osolíme a zahustíme moukou, já zvolila teff a quinoa mouku. Uplácáme v dlaních placičky, budou mokré, neděste se toho, placičky klademe na pečící papír, který jsme si potřeli olivovým olejem, plech s připravenými plackami vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C do růžova, přibližně 15 -20 minut.
Podrobné info: