Ingredience: | |
květák | 300 g |
brambory | 200 g |
smetana ke šlehání | dle potřeby |
vývar nebo voda | dle potřeby |
muškátový oříšek | na špičku lžičky |
kurkuma | na špičku lžičky |
libeček | 2 snítky |
sůl | dle chuti |
Málokdy vařím kompletní menu o polévce a hlavním jídle. Když totiž vařím polévku, obvykle je tak hustá, že v ní stojí lžíce, a v klidu nahradí ono zmiňované hlavní jídlo. Máme to tak zkrátka nejraději. I tato polévka naše rodinná kritéria splňuje.
Květák oberte na drobné růžičky, brambory nakrájejte na větší kostky, a zalijte vývarem či vodou tak, aby vše bylo ponořené, ale ne více. Osolte (myslete na to, že brambory "sežerou" soli docela hodně), přihoďte voňavý libeček a vařte do změknutí obojího, asi 10 minut. Pokud se vám zdá, že máte vody přebytek (což je docela pravděpodobné), raději jí trošku odlijte a ponechte stranou, lehce si polévku naředíte zpátky. Zbytek rozmixujte na hladké pyré a hrnci opět přiveďte k varu. Zjemněte smetanou ke šlehání, případně přidejte zpátky vodu, a dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a také kurkumou, která dodá polévce kromě vůně také žlutější barvu. V případě potřeby dochuťte ještě další solí či troškou prolisovaného česneku.
Servírovat můžete třeba s česnekovými krutony a lněným semínkem, jako já na fotografii.
Podrobné info: