Pažitka
Název:

Květákovo-brokolicová polévka


Květákovo-brokolicová polévka


Ingredience:
Ingredience:
středně velký květák1 ks
brokolice1 ks
drůbeží nebo zeleninový vývar2 l
máslo50 g
hladká mouka1 - 2 lžíce
krémový tavený sýr4 kostičky
smetana ke šlehání100 ml
sůl dle chuti
pepř špetka
jarní cibulka dle chuti
muškátový květ dle chuti
Postup přípravy:

Dnes to bude taková bílá klasika, která však musí oslovit každého milovníka zeleninových polévek. Květák, brokolice a vůně muškátového oříšku, co víc si přát?

Květák a brokolici rozeberte na malé růžičky, zdřevnatělou část košťálů odstraňte a zbytek nakrájejte na drobno.

V hrnci na středním plameni rozehřejte máslo, přisypte mouku a za stálého míchání krátce osmahněte. Zalijte studeným vývarem a dobře promíchejte a přiveďte k varu.

Asi po deseti minutách vsypte květák s brokolicí, osolte, opepřete a vařte na středním ohni ještě asi 15 minut. Ke konci přidejte smetanu a tavený sýr, který míchejte, dokud se nerozpustí. Polévka bude díky tomu hladká a krémová.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Nikola Behenská

    zavřít okno