Název:Květákovo-cizrnové placky pro děti od 1 roku
Ingredience:
Ingredience: |
květák | 200 g |
vařená cizrna/předvařená z cizrny | 5 vrchovatých lžic |
cizrnový nálev/voda | 5 lžic |
celozrnná špaldová mouka | 150 g |
vejce | 2 ks |
sezamová semínka | 2 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
sekané bylinky (pažitka a petrželka) | hrst |
sůl | dle chuti |
Postup přípravy:Na pořadu dnešního dne byl květák. Tatínek má nejraději obalovanou klasiku, tak jsem mu ji chtěla splnit. Naopak naše žížala květák v této podobě nechce, takže pro ni jsem dělala KVĚTÁKOVO-CIZRNOVÉ PLACKY. Nutno přiznat, že jsem je stejně líně osmažila v pánvi s tím klasickým, takže nějak velmi zdravější to nebylo, no ale aspoň ta cizrna. Nakonec to stejně dopadlo tak, že dítě ujídalo tatínkovi obalovaný a tatínek dítěti placky.
Květák oberte na drobné růžičky a uvařte do měkka (trvá to přibližně 10 minut). Ty poté umístěte do mixeru společně s cizrnou, nálevem, stroužkem česneku a dvěma žloutky. Rozmixujte na hladkou kaši. Do ní přisypejte mouku, sekané bylinky, sezamová semínka a osolte. Na závěr ještě sníh ušlehaný z bílků. Těsto má konzistenci třeba hustější bublaniny nebo nočků, nedá se z něj přímo tvarovat, ale nemělo by to ničemu vadit. Lžící jsem dělala bobky na rozpálenou pánev a takto jsem placičky smažila. Pokud budete chtít zdravější variantu, jistě půjdou stejným způsobem i upéct v
troubě. Nedělejte placičky vyšší než zhruba jeden centimetr, pravděpodobně by se dobře nepropekly.
Servírovat můžete třeba s bramborovou kaší nebo jen tak, s dipem z bílého jogurtu a bylinek.
Dětská specifika:
- recept jsem vzhledem ke složení základních surovin (květák a cizrna) zařadila do kategorie od 1 roku
- taktéž celé vejce je pro větší množství bílkovin vhodné až po prvním roce
- problematický může být i česnek, který nadýmá a má štiplavou chuť, roční dítě by jej ale už mělo zvládnout
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno