Ingredience: | |
květák | 400 g |
mrkev | 200 g |
cizrna | 1 plechovka (310g) |
vývar | cca 1 l |
rýžová smetana | dle chuti |
sůl | dle chuti |
muškátový oříšek | dle chuti |
kari koření | dle chuti |
Když si k této krutopřísně husté polévce dáte krajíc chleba, budete mít jídlo plnohodnotné nejen co do sytosti, ale i po nutriční stránce. Polévka je sice bez masa, ale v kombinaci právě s obilninou v podobě chleba obsahuje tzv. plnohodnotné bílkoviny, takže vaše bříško určitě strádat nebude.
Květák oberte na drobné růžičky a mrkev oloupejte a nakrájejte na zhruba půl centimetru silná kolečka. Dejte do hrnce, zalijte vývarem (přihodit klidně můžete ještě libeček nebo i jinou oblíbenou bylinku – jen pak nezapomeňte vyjmout před mixováním) a vařte na mírném plameni do změknutí obojího – zhruba něco kolem čtvrt hodinky. Po uvaření vlijte plechovku předvařené cizrny (máte-li hodně zeleniny, pak můžete klidně i včetně nálevu) a jednoduše rozmixujte v mixéru na koktejl, a nebo vezměte na pomoc kamaráda tyčáka. Zjemněte rýžovou smetanou (použít samozřejmě můžete i klasickou, ale chtěla jsem dodržet bezmléčnost tohoto receptu), strouhněte trošku muškátového oříšku a dochuťte solí a kari kořením a vše společně krátce provařte. Bude-li polévka moc hustá, přidejte klidně ještě trošku vývaru nebo vody.
Podávat můžete s oblíbenými semínky, já jsem zrovna v tomto případě použila semínka chia. Doplnila jsem již výše zmíněným chlebem, aby bylo jídlo plnohodnotné.
Dětská specifika:
Svým složením není polévka úplně nevhodná ani pro děti mladší 1 roku, nicméně malé děti mohou mít problémy se stravitelností luštěnin, což cizrna je. Tato polévka jí navíc obsahuje dost, čili mohla by znamenat i ledvinové zatížení. Menším dětem bych odebrala před rozmixováním cizrny a nebo jí dala méně. Koření samozřejmě vynechejte úplně.
Podrobné info: