Ingredience: | |
rajčata | 5 ks |
malé cibule | 2 ks |
květák (žlutý, fialový) | 226 g |
Šmakoun Mexico | 50 g |
sůl | dle chuti |
citronová šťáva | dle chuti |
moučkový cukr | špetka |
bílý jogurt nebo rýžová smetana Soyatoo | 4 lžičky |
pórek | dle chuti |
cherry rajčátka | na ozdobení |
Jelikož jsem zavalena barevnými variacemi květáku, musela jsem z nich něco vytvořit. Byl by hřích, kdybych květák jen obalila nebo z něj udělala polévku a nevyužila jeho barevnosti. Tento salát si rozhodně zopakuji ať již v barvách či ne. Strašně mile mě salát překvapil, spojení se Šmakounem Mexico mě nadchlo. Váhala jsem jestli použit Provensálského, který dobře znám a velmi se hodí a nebo si zaexperimentovat a použít Šmakouna Mexico. Jsem ráda, že jsem to riskla a budu se k němu často vracet. Není až tak pálivý jak jsem čekala, rozhodě stojí za další experimenty. Barevných květáků se nebojte, jedná se pouze o barevné odrůdy květáku.
A nyní se pustíme do přípravy rychlého salátu, který je v těchto vedrech super. Já si odlomila žlutý a fialový květák, omyla jej, uvařila v páře, přibližně 10 minut. Nechtěla jsem, aby byl úplně vařený, ale tak trošku křupavý.
Mezitím jsem si oloupala a pokrájela do mísy cibuli, rajčata, najemno přistrouhala Šmakouna Mexico. Uvařený květák jsem nechala vychladnout, pokrájela a přidala do směsi rajčat, cibule a Šmakouna. Celou směs jsem osolila, zamíchala.
Chyběla již jen zálivka, kterou jsem připravila z bílého jogurtu, který jsem osolila, přidala šťávu z citronu, trochu cukru. V případě alergie na mléčnou bílkovinu zakoupíme rýžovou smetanu Soyatoo, tu již nebudeme přislazovat, jen okyselíme a osolíme.
Salát podáváme vychlazený, já si navrch přikrájela pár koleček pórku a ozdobila rajčátky.
Přeji dobrou chuť. Rozhodně jej vyzkoušejte, nebudete litovat.
Podrobné info: