Ingredience: | |
květák rozebraný na malé růžičky | 1/2 ks |
mrkev | 2 ks |
středně velká cibule | 1 ks |
červená čočka | 1 hrnek |
strouhaný zázvor | 1 lžička |
mletý římský kmín | 1/2 lžičky |
semínka mletého koriandru | 1/2 lžičky |
kurkuma | 1/2 lžičky |
chilli paprička nasekaná na jemno | 1 ks |
kvalitní živý tučný jogurt | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
olej | trochu |
voda nebo zeleninový vývar | 1 l |
Dhal je výraz, který se v indické kuchyni používá pro luštěninu. Proto se s ním můžete setkat jako s názvem pro luštěninovou kaši, ale stejně tak pro polévku. Jedno však mají všechny tyto recepty společné a to je úžasná vůně koření, které se zde používá.
Pochopitelně by bylo na místě si směs koření namíchat, pokud ho však nemáte, tak vám stejně dobře poslouží i kvalitní směs indického jemného kari.
Na olivovém oleji orestujte cibuli a mrkev nakrájené na kostičky. Přidejte veškeré koření a nechte rozvonět. Do směsi přidejte propláchnutou červenou čočku, růžičky květáku a zalijte vodou, nebo zeleninovým vývarem. Dle chuti osolte a vařte do měkka. Do hotové polévky zamíchejte 4 lžíce jogurtu a již dál nevařte.
Podávejte s jogurtem a lístky koriandru.