Pažitka
Název:

Květákový koláč s parmezánem

vegetariánský recept


Květákový koláč s parmezánem


Ingredience:
Těsto:
jemně mletá špaldová mouka300 g
vejce1 ks
olivový olej100 ml
vlažná voda30 ml
sůl špetka
Náplň:
středně velký květák1 ks
vejce4 ks
najemno nastrouhaný parmezán40 g
sójová smetana na vaření200 ml
olivový olej dle potřeby
rozmarýn2 snítky
himalájská růžová sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
mletý muškátový květ špetka
Postup přípravy:

Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.

Do mísy nasypte všechny suroviny na těsto a pomocí robota vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyndejte ho z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte ho v troubě 30 minut. V míse smíchejte vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno těsta rozprostřete upečený květák a vše zalije připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Podávejte teplý.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno