Těsto: | |
jemně mletá špaldová mouka | 300 g |
vejce | 1 ks |
olivový olej | 100 ml |
vlažná voda | 30 ml |
sůl | špetka |
Náplň: | |
středně velký květák | 1 ks |
vejce | 4 ks |
najemno nastrouhaný parmezán | 40 g |
sójová smetana na vaření | 200 ml |
olivový olej | dle potřeby |
rozmarýn | 2 snítky |
himalájská růžová sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
mletý muškátový květ | špetka |
Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.
Do mísy nasypte všechny suroviny na těsto a pomocí robota vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyndejte ho z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte ho v troubě 30 minut. V míse smíchejte vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno těsta rozprostřete upečený květák a vše zalije připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Podávejte teplý.
Podrobné info: