Ingredience: | |
střední květák | 1 ks |
střední brambory | 2 ks |
celer | 50 g |
šalotka | 1 ks |
libová slanina | 100 g |
tymián | 1 lžička |
zakysaná smetana + k podávání | 3 lžíce |
vývar nebo voda | 1,2 l |
umeocet | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Z lednice už na mě delší dobu volal květák, tak jsem si řekla, že to chce nějakou hustou polévku na zahřátí. Navíc v talíři po mojí milované babičce zahřála dvojnásob.
Na másle nebo ghíčku osmahneme šalotku. Přidáme nakrájenou slaninu a opečeme dozlatova. Květák rozebereme na růžičky, brambory a celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Vše společně orestujeme a pak zalijeme vodou nebo vývarem. Přisypeme sušený tymián, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec rozmixujeme, vmícháme zakysanou smetanu a případně dochutíme umeoctem. Nechte si chutnat!
Podrobné info: