Ingredience: | |
menší květák rozebraný na malé růžičky | 1 ks |
chlazené listové těsto | 1 balení |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
čerstvý baby špenát | 2 hrsti |
cherry rajčátka | 100 g |
tvrdý sýr | 150 g |
dijonská hořčice | 1 - 2 lžičky |
vejce | 3 ks |
čerstvé oregano | 1 hrst |
muškátový oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
čerstvě namletý pepř | špetka |
Milovníci slaných koláčů, těšte se. Pokud máte rádi květák, jste u toho správného receptu a už rozehřívejte troubu.
V misce rozšlehejte 3 vejce, přidejte smetanu a dijonskou hořčici. Důkladně rozmíchejte, dochuťte solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí ho jen špetka – je velmi aromatický!) a nasekanými lístky oregana.
Květákové růžičky předvařte v osolené vodě asi 2–3 minuty, aby zůstal "al dente". Jakmile květák slijete přes cedník, prolijte ho velmi studenou vodou, díky tomu zůstanou růžičky bělostné a pevné na skus.
Listové těsto vyválejte natenko na velikost koláčové formy. Formu vyložte připraveným těstem a pravidelně na něj rozložte růžičky květáku. Mezi květák rozdělte špenátové listy a na půlky rozkrájená cherry rajčátka. Celý quiche poté zalijte připraveným krémem a zasypte nastrouhaným sýrem.
Připravený quiche dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte 30–40 minut. Podávejte ho ještě teplý, ale skvěle si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.